Ιστορική Ανασκόπηση
Δασκαλοι και μαθητές
Απόφοιτοι
Εργαστήρια και εξοπλισμός
project
Δραστηριότητες
Συλλογή Νομισμάτων στο λύκειό μας
Μόνιμη έκθεση Καλλιτεχνικών Δημιουργιών Ντόπιων Καλλιτεχνών
Ο Δήμος Πολιχνίτου
Ιστορία της περιοχής
Πολιτιστική κίνηση
Μονή Δαμανδρίου
Βιβλιογραφία-Συνδέσεις
Γενικά
Για μαθητές
Απόφοιτοι
Η περιοχή μας απο ψηλά
Η ζωή στο σχολείο μας
Φυσικό Περιβάλλον
Σκέψεις για μια ελκυστικότερη Χημεία
Γιατί αξίζει να επισκευτείς την περιοχή Πολιχνίτου (8/10/07)
Απαξίωση του ελληνικού εκπαιδευτικού (και όχι μόνο) συστήματος
Τρείς παραλλαγές του Δημοτικού άσματος περι της Δρακοκοντίας του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Πολιχνίτου
ΣΧ0ΛΑΙ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ
Ημέρα των Φώτων: Αγιασμός των υδάτων
Ο Καλιάμπεης, τα χτένια του Κόλπου Καλλονής και η παρολίγο Τουρκοϊταλική σύγκρουση.
Μια διαφορετική έκφραση της λαϊκής παράδοσης (Η ΛΕΣΒΟΣ άνοιξη 2009)
Η ιστορία της εκπαίδευσης στη Βρίσα. (Αντίλαλος Βρίσας Ιούν2009)
Ο Δάσκαλος Γεώργιος Ταξείδης και το "Βιβλίον Ιστορίας του Σχολείου Βρισάς (Αντίλαλος Βρίσας Ιούν2009)
Η μοναστική ζωή στον Πολιχνίτο
Η βιομηχανική Βρίσα του 20ου αιώνα
Εκφράσεις ζωής και πολιτισμού
Οι ρίζες
Ένας υπέροχος φίλος: Ο Κόλπος Καλλονής
Χημείας Οδύσσεια
Το καταλόι της Παναγίας στη Βρίσα Λέσβου

- Τηλεφωνήστε μας
-

 
5 Ιουλίου 2006

Πολύ σημαντικές ήταν οι επιτυχίες των μαθητών μας στις πανελλαδικές εξετάσεις της φετινής σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα έξι μαθητές του σχολείου μας έχουν βαθμό πρόσβασης μεγαλύτερο του 17 και δυο μεγαλύτερο του 18. Εξάλλου ενώ στο νησί μας, το οποίο πήγε πολύ καλά στις εξετάσεις, κατά μέσο όρο έχουμε 1 άριστο γραπτό για κάθε 7,4 γραπτά, στο σχολείο μας η αναλογία αυτή είναι καλύτερη (1 άριστο γραπτό σε κάθε 6,7 γραπτά). Συγχαρητήρια στα παιδιά και στις οικογένειές τους.
Κατά τις φετινές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στο Λύκειό μας είχαμε τα παρακάτω αποτελέσματα: Από την Γ΄ τάξη αποολύθηκαν όλοι οι μαθητές και αρίστευσαν έξι (Μάρκου Γιώργος, Νεραντζή Μαρία, Συκά Γιασεμή, Γιανέλλη Μυρσίνη, Μακρή Βικτώρια και Γιανναρέλλη Γεωργία) Από τη Β τάξη προάχθηκαν 26 και παραπέμφθηκε ένας ενώ αρίστευσαν 4 μαθητές (Ζερβού Ζωγραφία, Μπολγούρας Γρηγόρης, Πορτογλής Διαμαντής και Αλάνη Στέλλα). Τέλος από την πρώτη τάξη προάχθηκαν 19 και παραπέμφθηκαν 4 ενώ αρίστευσαν 3 (Καλατζή Γιάννα, Συκάς Σάββας και Φωτεινού Αφροδίτη)

 
19 Ιουνίου 2006
Πραγματοποιήθηκε χτες 18-6-06, στη Σκάλα Πολιχνίτου, ομαδική βάφτιση 8 μαθητών (7 του Γυμνασίου και 1 του Λυκείου μας) αλβανικής καταγωγής. Η βάφτιση έγινε ύστερα από επιθυμία των παιδιών και των οικογενειών τους και ύστερα από κατήχηση του αρχιμανδρίτη και ηγούμενου της Ι. Μονής Δαμανδρίου, πατρός Μιχαήλ Τυροπώλη. Η βάφτιση πραγματοποιήθηκε στη θάλασσα με αναδόχους καθηγητές του Γυμνασίου. Συγκεντρώθηκε πολύς κόσμος -Έλληνες και Αλβανοί- ενώ παραβρέθηκαν ο Περιφερειακός διευθυντής Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Β. Αιγαίου κος Τζιμής Ε., ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Φραγκόπουλος Α., ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τεχνικής Εκπαίδευσης Λέσβου κος Κατράνης Ν. και πολλοί καθηγητές και των δυο σχολείων. Μετά την τέλεση του μυστηρίου ακολούθησε γλέντι σε πολύ ζεστή ατμόσφαιρα. Την όλη πρωτοβουλία και την διεκπαιρέωση της είχαν αναλάβει ο πατέρας Μιχαήλ Τυροπώλης και ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Χρήστος Μακρής, θεολόγος.
 
12 Μαΐου 2006

Πραγματοποιήθηκε (9-5-06) με πολύ μεγάλη επιτυχία η παρουσίαση του προγράμματος που υλοποίησε το Λύκειό μας σε δίκτυο σχολείων του ΚΕΣΥΠ Καλλονής με κεντρικό θέμα "προοπτικές και καινοτόμες δραστηριότητες της τοπικής αγοράς εργασίας". Το πρόγραμμα του Λυκείου μας είχε ως αντικείμενο "την οικονομική συνιστώσα της πολιτιστικής δραστηριότητας στην περιοχή μας" και η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο του Μόλυβου.
Πραγματοποιήθηκε (5-5-2006) η ημερήσια εκδρομή του Λυκείου μας σε Μανταμάδο και Σκάλα Καλλονής

 
14 Απριλίου 2006
Σήμερα οι μαθητές μας παρακολούθησαν την Προηγιασμένη και κοινώνησαν. Ευχόμαστε καλό Πάσχα και Καλή Ανάσταση.
 
30 Μαρτίου 2006
Παρακολουθήσαμε την έκλειψη του ηλίου με το τηλεσκόπιο του Λυκείου μας. Είχε προηγηθεί ενημέρωση για το φαινόμενο με σειρά διαφανειών απ' τον καθηγητή φυσικό του Λυκείου μας κ. Γιαννίκο Παναγιώτη.
 
14 Μαρτίου 2006

Επέστρεψε απ' την εκπαιδευτική επίσκεψη στην Βουλή, στη Μονή του Οσίου Λουκά και τους Δελφούς η Β΄ τάξη του Λυκείου μας. Φωτογραφικό υλικό απ' τις επισκέψεις σε νεώτερες ενημερώσεις της σελίδες μας.
Στους παλεσβιακούς σχολικούς αγώνες στίβου ο μαθητής της Α΄ ταξης του Λυκείου μας Στρατής Σταματίου πήρε την 3η θέση στα 1500 m

 
11 Φεβρουαρίου 2006

Πάλι ο καιρός, ίσως και η υπερβολική ευαισθησία των υπευθύνων, έκλεισαν το σχολείο μας την Τρίτη και την Τετάρτη, 7 και 8 του μήνα.
Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου οι ομάδες χαντ-μπωλ αγοριών και κοριτσιών του Λυκείου μας αγωνίστηκαν στον Πειραιά με ομάδες Λυκείων της περιοχής, αλλά δεν κατάφεραν να προχωρήσουν. Ιδιαίτερα η ομάδα των αγοριών που έχασε με σκορ 27-33 πραγματοποίησε εξαιρετική απόδοση και μόνο εξωγενείς παράγοντες της στέρησαν τη νίκη. Συγκεκριμένα η ταλαιπωρία του ταξιδιού (το πρωί "πέταξαν" και το μεσημέρι έπαιξαν) ,η ασθένεια δυο βασικών αθλητών που αγωνίστηκαν ξεθεωμένοι απ' τον πυρετό των προηγούμενων ημερών αλλά και το ότι ο αγώνας ήταν εκτός έδρας ...μας στέρησαν τη νίκη.
Αλήθεια οι ομάδες του κέντρου δεν μπορούν να παίξουν στην επαρχία; Αχ! αυτό το Αθηνοκεντρικό κράτος και στην παιδεία θα μας ταλαιπωρεί.

 
30 Ιανουαρίου 2006

Κατά τη σημερινή γιορτή των Τριών Ιεραρχών, το Λύκειό μας εκκλησιάστηκε στον Ι. Ναό του Αγίου Γεωργίου. Όπως κάθε χρόνο, με την ενεργή συμμετοχή του ΣυλλόγουΓονέων και Κηδεμόνων και σε συνεργασία με τα άλλα σχολεία του Δήμου, έγινε επιμνημόσυνη δέηση και προσφέρθηκαν κόλυβα στη μνήμη των δασκάλων και των ευεργετών των σχολείων μας και αρτοκλασία για την υγεία των τωρινών μαθητών και δασκάλων.
Μίλησαν πολύ ζεστά για την προσφορά των Τριών Ιεραρχών στην Ορθοδοξία, τα Ελληνικά γράμματα και την Κοινωνία ο Θεολόγος καθηγητής του Λυκείου μας δρ. Λέκκου Παντελής και ο πατέρας Μιχαήλ Τυροπώλης, ηγούμενος της νεοσυσταθείσας Ι. Μονής του Δαμανδρίου
Από το μεσημέρι της Τρίτης 24 Ιανουαρίου μέχρι και την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου το σχολείο μας ήταν κλειστό εξαιτίας του χονιού που απλόχερα κάλυψε τα χωριά μας.
Το σχολείο μας κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη του πρώην επιστάτη του σχολείου μας Κυριάκου Κουτρή, ο οποίος έφυγε ξαφνικά και πρόωρα από κοντά μας.

 
22 Ιανουαρίου 2006

Μετά τις διακοπές των Χριστουγένων η Ομάδα χάντμπωλ των αγοριών είχε καινούρια επιτυχία. Στις 18 Ιανουαρίου στο κλειστό Γυμναστήριο της Μυτιλήνης νίκησε την αντίστοιχη του Ε. Λυκείου Ιαλυσσού Ρόδου με το ευρύ σκορ 29-13 και προκρίθηκε για την επόμενη φάση. Ήδη οι μαθητές -αθλητές μας ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για τον Πειραιά όπου θα αντιμετωπίσουν τον νέο τους αντίπαλο.
Μαζί τους θα είναι και η αντίστοιχη ομάδα των κοριτσιών, η οποία προκρίθηκε χωρίς αγώνα για την επόμενη φάση.

 
21 Δεκεμβρίου2005

Με ικανοποιητική επιτυχία συμμετείχε το σχολείο μας στον ανώμαλο δρόμο των Λυκείων, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου στα Πάμφιλα. Τα αγόρια (Κοντός Αντώνης. Αδαλής Γιάννης, Πορτογλής Διαμαντής, Προκοπίου Στρατής και Ανδρακάκος Στέλιος) κατέκτησαν την 3η θέση στην ομαδική βαθμολογία, ενώ η μοναδική μαθήτρια μας, που συμμετείχε (Γιάννα Καλατζή) κατέκτησε την 9η θέση.
Εξάλλου κατά τους σημερινούς αγώνες χάντ-μπωλ οι ομάδες των μαθητών και των μαθητριών του σχολείου μας νίκησαν τις αντίστοιχες ομάδες της Γέρας και αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες στο νησί μας, συνεχίζοντας την παράδοση. Περιμένουμε να μάθουμε τους καινούριους -εκτός νησιού- αντιπάλους μας

 
11 Δεκεμβρίου2005

Στα πλαίσια του προγράμματος Αγωγής Υγείας και σε συνεργασία με το Δήμο Πολιχνίτου καλέσαμε τον εξαίρετο πνευμονολόγο του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου της Αθήνας, κ. Βλάσση Πολυχρονόπουλο, ο οποίος στην αίθουσα του Πολύκεντρου του Δήμου, και με τη βοήθεια πλούσιου οπτικού υλικού, με τον δικό του καταπληκτικό τρόπο, κατάφερε να προβληματίσει το ακροατήριο σχετικά με το κάπνισμα.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και η σύζυγός του και Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιχνιατών Αθήνας, κα. Κατερίνα Παττακού-Πολυχρονοπούλου, η οποία χαιρέτισε τους μαθητές και γενικότερα το ακροατήριο, εκ μέρους του Συλλόγου, του οποίου τη βοήθεια υποσχέθηκε στους αυριανούς φοιτητές μας, όταν εγκατασταθούν στην Αθήνα.
Πριν την εκδήλωση είχαμε την τιμή να δεχθούμε την επίσκεψή τους στο σχολείο μας, για το οποίο μόνο καλά λόγια είχαν να πουν. Κατά την επίσκεψη, μας προσφέρθηκε και ένα αναμνηστικό ρολόι του Συλλόγου Πολιχνιατών της Αθήνας, με την ευκαιρία των πενηντάχρονων του Συλλόγου.
Για την επίσκεψή τους αυτή, το δωράκι τους αλλά προπαντός για την εξαιρετική ενημέρωση των μαθητών μας τους ευχριστούμε ολόψυχα.

 
1 Δεκεμβρίου 2005

Σήμερα 1η Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα για το AIDS, ύστερα από πρόσκλησή της Ομάδας Αγωγής Υγείας του σχολείου μας, επισκέφθηκε το σχολείο μας και ενημέρωσε τους μαθητές μας η γιατρός του Κ.Υ. Πολιχνίτου κα. Διαμαντή σχετικά με το ΑIDS Επίσης η Ομάδα μας, στην οποία συμμετέχουν οι μαθητές της Β΄τάξης και οι συνάδελφοι Ζωγράφου Χρύσα, ΠΕ10 και Λέκκου Παντελής ΠΕ01, έκδοσε ένα πολύχρωμο τετρασέλιδο σχετικό με το πρόβλημα και το μοίρασε στη σχολική κοινότητα αλλά και στην τοπική κοινωνία (καταστήματα και υπηρεσίες)
Την Τρίτη 29 Νοεμβρίου, επισκέφθηκε το σχολείο μας ο Διευθυντής της ΔΔΕ Λέσβου κ. Φραγκόπουλος Αθανάσιος και συζήτησε με τον Δ/ντή του σχολείου και τους διδάσκοντες για τα προβλήματα τπυ Λυκείου μας. Από τη δική μας πλευρά θέσαμε το θέμα της σχολικής μας βιβλιοθήκης, η οποία παραμένει κλειστή, επειδή δεν έχει τοποθετηθεί υπεύθυνος καθηγητής.

 
21 Νοεμβρίου 2005

Την Πέμπτη 17-11-2005 πραγματοποιήθηκε από κοινού με το Γυμνάσιο η γιορτή για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε η κα Ματαρέλλη Μαρία φιλόλογος. Πήραν μέρος οι μαθητές Ζερβού Ζωγραφία (παρουσίαση), Σαββαδέλλη Ειρήνη (χρονικό), Καλατζή Γιάννα, Κοπάνου Ελένη και Κρικλάνη Μυρσίνη (απαγγελίες), Κρικλάνη Μυρσίνη και Φωτεινού Αφροδίτη (τραγούδι) και Ζυγούκης Στρατής (κιθάρα)
Διεξήχθησαν οι εκλογές για την ανάδειξη των πενταμελών συμβουλίων των τάξεων καθώς και δεκαπενταμελούς συμβουλίου του σχολείου. Πρόεδρος του 15μελούς εκλέχτηκε ο μαθητής της Γ΄ τάξης Φωτεινός Αντώνης.

 
7 Νοεμβρίου 2005

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά στο Λύκειό μας θα υλοποιηθούν τα εξής προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων:
1. "Η συμπεριφορά του καταναλωτή και η σωματική και ψυχική του υγεία" από τους συναδέλφους Λέκκου Παντελή ΠΕ 01 και Ζωγράφου Χρύσα ΠΕ10 και μαθητές της Β΄ τάξης, στα πλαίσια των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας.
2. " Η πολιτιστική δραστηριότητα του τόπου μας¨ από τους συναδέλφους Νικέλλη Στρατή ΠΕ04 και Λινάρδου Χρυσούλα ΠΕ02 και μαθητές της Α΄ τάξης, στα πλαίσια των πολιτιστικών προγραμμάτων.
3. " Η οικονομική διάσταση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της περιοχής μας" από τους συναδέλφους Νικέλλη Στρατή ΠΕ04 και Μητσιώρη Βάϊα ΠΕ19 και μαθητές της ¶ τάξης, στα πλαίσια των προγραμμάτων Αγωγής Σταδιοδρομίας.
Παράκληση: Παρακαλούμε όσους γνωρίζουν πρόσωπα και φορείς, που είτε δραστηριοποιούνται στην περιοχή μας είτε έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή μας να μας ενημερώσουν για να διευκολύνουν την υλοποίηση του 2ου προγράμματος

 
31Οκτωβρίου 2005

Στις 27 του μήνα πραγματοποιήθηκε η γιορτή της Σημαίας και η αντίστοιχη για την 28η Οκτωβρίου. Σημαιοφόρος ο Γιώργος Μάρκου και παραστάτες οι Μαρία Νερατζή και Γιασεμή Συκά απ' την Γ΄ τάξη, οι Γρηγόρης Μπολγούρας και Ζωγραφία Ζερβού απ' τη Β΄ τάξη και η Γιάννα Καλατζή απ' την πρώτη τάξη. Αριστεία προόδου εκτός απ' τους παραπάνω πήραν και οι μαθητές Ανθίππη Ζερβού και Μαρία Ζουπαντή, οι οποίες φοιτούν σε Παιδαγωγικά τμήματα, Μυρσίνη Γιανέλλη, Βικτώρια Μακρή και Γεωργία Γιαναρέλλη απ' τη Γ΄ τάξη και Αλάνη Στέλλα και Διαμαντής Πορτογλής απ' τη Β΄ τάξη.
Στη γιορτή μας συμμετείχε και η μπάντα του Δήμου η οποία συγκροτείται από μαθητές όλων των σχολείων του Δήμου μας υπό τη διεύθυνση του εξαιρετικού δάσκαλου και συνδημότη μας κ. Βογιατζή Δημήτρη, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του στην περιοχή μας εδώ και 12 περίπου χρόνια. Την επομένη τον πανηγυρικό της μέρας στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου εκφώνησε η συνάδελφος φιλόλογος κα Χρυσούλα Λινάρδου.
Ο πρώτος φετινός περίπατος πραγματοποιήθηκε στη Σκάλα Πολιχνίτου, όπως έχει καθιερωθεί εδώ και αρκετά χρόνια.
Η βελτίωση της σελίδας μας οφείλεται στη συνάδελφο της Πληροφορικής κ. Μητσιώρη Βάϊα, η οποία συνεχώς και τη φροντίζει.
Ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου λειτουργούμε με πλήρη ...σύνθεση. Όλοι οι συνάδελφοι βρίσκονται στις θέσεις τους. Από τις 5 Οκτωβρίου λειτουργούν και τα τμήματα της Πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

 
1Οκτωβρίου 2005

Με το τέλος του Σεπτεμβρίου μπορούμε να πούμε ότι το σχολείο μας λειτουργεί ικανοποιητικά αφού έχουν τοποθετηθεί συνάδελφοι για όλα τα μαθήματα (εκτός απ' τα Γαλλικά)
Από σήμερα άρχισε και ο διαγωνισμός που διοργανώνει το Λύκειό μας για μια πιο διασκεδαστική γνώση αλλά και για την απόκτηση εμπειρίας στην αναζήτηση πληροφοριών.
Με χαρά παραλάβαμε απ' τον νέο θεολόγο καθηγητή του σχολείου μας, κ. Παντελή Λέκκου, δυο πολύ σημαντικά και πολυσέλιδα πονήματά του. Πρόκειται για την μεταπτυχιακή εργασία του για τα μοναστήρια της Ανατολικής και Βόρειας Θράκης και τη διδακτορική του διατριβή για την Αβερώφειο Σχολή της Αλεξάνδρειας. Μαζί με τις ευχαριστίες μας και τα ταπεινά μας συγχαρητήρια του ευχόμαστε γρήγορα να μεταπηδήσει σε ψηλότερα έδρανα. Η παρουσία και η εργασία τέτοιων συναδέλφων στο Λύκειό μας σίγουρα αναβαθμίζει την προσφερόμενη παιδεία στους μαθητές μας.

 
12 Σεπτεμβρίου 2005

Έγινε σήμερα το πρωί ο αγιασμός για την καινούρια σχολική χρονιά με την συμμετοχή και των τριών εφημέριων του Πολιχνίτου( πατέρες Σάββας Κατρακάζας, Ευστράτιος Βασιλέλλης και Παναγιώτης Χατζηκωνσταντίνου) Παρέστη ο Δήμαρχος κ. Γιάννης Συκάς, η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου, κ. Νερατζή Ειρήνη, εκπρόσωποι του αντίστοιχου Συλλόγου του Γυμνασίου και απόφοιτοι του Λυκείου μας.
Συγκεκριμένα παρέστη μια ομάδα αποφοίτων της περασμένης σχολικής χρονιάς, που ήδη είναι φοιτητές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και εκπρόσωποι της τάξης που αποφοίτησε το 1956 και ήταν οι πρώτοι απόφοιτοι του εξατάξιου από τότε πια Γυμνασίου Πολιχνίτου. Ήταν η κ. Ελπινίκη Κατρακάζα και ο κ. Δημήτρης Κωφόπουλος, οι οποίοι μας έφεραν σε μια, από λιόξυλο κατασκευασμένη απ' τους ίδιους, κορνίζα, τη φωτογραφία των απόφοιτων εκείνης της χρονιάς μαζί με τους καθηγητές τους.
Ευχαριστούμε θερμά όλους για την τιμή που μας έκαναν και τους εκπροσώπους των Συλλόγων, επιπλέον, για τα αναψυκτικά και τα γλυκά που πρόσφεραν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας.