Ιστορική Ανασκόπηση
Δασκαλοι και μαθητές
Απόφοιτοι
Δραστηριότητες
Συλλογή Νομισμάτων στο λύκειό μας
Μόνιμη έκθεση Καλλιτεχνικών Δημιουργιών Ντόπιων Καλλιτεχνών
Ο Δήμος Πολιχνίτου
Ιστορία της περιοχής
Πολιτιστική κίνηση
Μονή Δαμανδρίου
Βιβλιογραφία-Συνδέσεις
Γενικά
Απόφοιτοι
Η περιοχή μας απο ψηλά
Η ζωή στο σχολείο μας
Φυσικό Περιβάλλον
Σκέψεις για μια ελκυστικότερη Χημεία
Γιατί αξίζει να επισκευτείς την περιοχή Πολιχνίτου (8/10/07)
Απαξίωση του ελληνικού εκπαιδευτικού (και όχι μόνο) συστήματος
Τρείς παραλλαγές του Δημοτικού άσματος περι της Δρακοκοντίας του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Πολιχνίτου
ΣΧ0ΛΑΙ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ
Ημέρα των Φώτων: Αγιασμός των υδάτων
Ο Καλιάμπεης, τα χτένια του Κόλπου Καλλονής και η παρολίγο Τουρκοϊταλική σύγκρουση.
Μια διαφορετική έκφραση της λαϊκής παράδοσης (Η ΛΕΣΒΟΣ άνοιξη 2009)
Η ιστορία της εκπαίδευσης στη Βρίσα. (Αντίλαλος Βρίσας Ιούν2009)
Ο Δάσκαλος Γεώργιος Ταξείδης και το "Βιβλίον Ιστορίας του Σχολείου Βρισάς (Αντίλαλος Βρίσας Ιούν2009)
Η μοναστική ζωή στον Πολιχνίτο
Η βιομηχανική Βρίσα του 20ου αιώνα
Εκφράσεις ζωής και πολιτισμού
Οι ρίζες
Ένας υπέροχος φίλος: Ο Κόλπος Καλλονής
Χημείας Οδύσσεια
Το καταλόι της Παναγίας στη Βρίσα Λέσβου

- Τηλεφωνήστε μας
-

project

 

Διαρκής έκθεση καλλιτεχνικών δημιουργιών ντόπιων καλλιτεχνών

Ενημέρωση Νοέμβριος 2009

Νέες συμμετοχές - προσφορές

Από το σχολικό έτος 2004-05 άρχισε στο σχολείο μας η προσπάθεια για τη δημιουργία μιας μόνιμης έκθεσης με καλλιτεχνικές δημιουργίες ντόπιων καλλιτεχνών.

Δυο ήταν οι σημαντικότεροι λόγοι που μας ώθησαν στην υλοποίηση της προσπάθειας αυτής. Ο ένας καθαρά παιδαγωγικός. Θέλουμε να υπάρχει ένα διαρκές ερέθισμα στους μαθητές μας από δημιουργίες γνωστών τους ανθρώπων, ώστε ευκολότερα να παρακινηθούν και οι ίδιοι να αξιοποιήσουν το όποιο καλλιτεχνικό τάλαντο διαθέτει ο καθένας. Επίσης να διαπιστώσουν ότι μπορεί από απλά υλικά να δημιουργηθούν, αν υπάρχει η φαντασία και το μεράκι, εξαιρετικά πράγματα.

Ο άλλος λόγος έχει να κάνει με την προώθηση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας στην περιοχή μας. διότι με την έκθεση μας, δίνεται η δυνατότητα να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό δημιουργίες ανθρώπων που μέχρι τώρα μόνο το στενό περιβάλλον τους γνώριζε. Αυτό και τους ίδιους ενθαρρύνει και άλλους παρακινεί.

Το στήσιμο της έκθεσης μας έχει γίνει στα δυο κλιμακοστάσια του κτηρίου και στον διάδρομο του Α΄ορόφου, όπου έχουν στηθεί και ειδικές προθήκες με κατάλληλο φωτισμό. Τα έργα που εκτίθενται συνεχώς πληθαίνουν μιας και έχουμε καινούριες προσφορές. Τα έργα αυτά είναι δημιουργίες των εξής συντοπιτών μας (κατά σειρά απόκτησής των απ' το σχολείο μας): Χρήστου Ζαροδημητράκη, τέσσερα σκίτσα τα οποία δημιούργησε (ανάμεσα σε πολλά άλλα) κατά τη μαθητική του ζωή στο σχολλείο μας. Βογιατζή-Χαχαδάκη Μυρσίνης, δυο πίνακες ζωγραφικής, μια ζωγραφισμένη νεροκολοκύθα και ένα κλαδί φοίνικα ζωγραφισμένο σε ουρά παγωνιού, Καλαθά Κώστα, δυο πίνακες ζωγραφικής, Καφαλούκου Γιάννη, δυο πίνακες ζωγραφικής. Πανσεληνά Στρατή, ένα ξυλόγλυπτο μπαούλο. Κωφόπουλου Δημήτρη, 8 κομμάτια της σειράς "της ελιάς καμώματα". Μακρή Μαίρης, 18 δημιουργίες με κοχύλια (μεταξύ των οποίων 2 πίνακες) και δυο αιγυπτιακές μούμιες. Ρέστη Σταμάτη, 9 περιδέραια με κοχύλια και άλλες πρώτες ύλες. Γιαννόγλου Γαρουφαλλιάς, ένα κοφτό κεντητό. Καραϊσκου Μαρίας ένας πίνακας ζωγραφικής, Κωφόπουλου Δημήτρη, ένας ξυλόγλυπτος Σταυρός, Λεβέντη Στρατή ένας πίνακας ζωγραφικής, ιερέα Χρήστου Ζούρου ένας πίνακας ζωγραφικής, Κατερίνας Κατρακάζα-Πανσεληνά μια εικόνα με χρυσό, Τασούλας Πάλλη μια αναπαλαιωμένη εικόνα και μια δερμάτινη θήκη μπουκαλιού, Χαχαδάκη Νίκου ένα πήλινο αγγείο με διακόσμηση, Γιώτας Παντελή-Μαργαρίτη, έναν πίνακα ζωγραφικής, Φωτεινού Αφροδίτης έναν πίνακα ζωγραφικής και τέλος πήραμε και τέσσερα έργα (καδράκια με αποξηραμένα φυτά και ζωγραφική σε ξύλο και γύψο) από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Βρίσας. Επίσης υπάρχουν και δυο αντίγραφα έργων ζωγραφικής του Αναγνώστου Νίκου

Έχουν προστεθεί επίσης 5 πίνακες ζωγραφικής του Σταύρου Παρασκευά, μια εικόνα σε κεραμικό του Χαράλαμπου Γιαννόγλου, 5 πίνακες ζωγραφικής του Χαράλαμπου Σπακουρή, ένας πίνακας ζωγραφικής του Παναγιώτη Τσουκαλοχωρίτη, δυο κατασκευές με κοχύλια της Ευαγγελίας Συκά, 2 εκτυπώσεις ηλεκτρονικών συνθέσεων του Κώστα Νικέλλη και ένα ταριχευμένο πτηνό του Γιώργου Βενετή.

Οκτώ κομμάτια με ζωγραφική σε γυαλί και κατασκευές με όστρακα, κανέλα και άλλα υλικά πρόσφερε στην έκθεσή μας η κα Στυλιανή Καλδή Δεμερτζή.

Η έκθεση εμπλουτίζεται συνεχώς. Ήδη την έκθεσή μας κοσμούν μέχρι τώρα (12/11/2009) 92 κομμάτια. Περιμένουμε έργα και άλλων συντοπιτών μας οι οποίοι έχουν υποσχεθεί την παραχώρησή τους και είναι ανοικτή για όποιον θέλει να την επισκεφθεί ή να προσφέρει έργο του.