Ιστορική Ανασκόπηση
Δασκαλοι και μαθητές
Απόφοιτοι
Δραστηριότητες
Συλλογή Νομισμάτων στο λύκειό μας
Μόνιμη έκθεση Καλλιτεχνικών Δημιουργιών Ντόπιων Καλλιτεχνών
Ο Δήμος Πολιχνίτου
Ιστορία της περιοχής
Πολιτιστική κίνηση
Μονή Δαμανδρίου
Βιβλιογραφία-Συνδέσεις
Γενικά
Απόφοιτοι
Η περιοχή μας απο ψηλά
Η ζωή στο σχολείο μας
Φυσικό Περιβάλλον
Σκέψεις για μια ελκυστικότερη Χημεία
Γιατί αξίζει να επισκευτείς την περιοχή Πολιχνίτου (8/10/07)
Απαξίωση του ελληνικού εκπαιδευτικού (και όχι μόνο) συστήματος
Τρείς παραλλαγές του Δημοτικού άσματος περι της Δρακοκοντίας του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Πολιχνίτου
ΣΧ0ΛΑΙ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ
Ημέρα των Φώτων: Αγιασμός των υδάτων
Ο Καλιάμπεης, τα χτένια του Κόλπου Καλλονής και η παρολίγο Τουρκοϊταλική σύγκρουση.
Μια διαφορετική έκφραση της λαϊκής παράδοσης (Η ΛΕΣΒΟΣ άνοιξη 2009)
Η ιστορία της εκπαίδευσης στη Βρίσα. (Αντίλαλος Βρίσας Ιούν2009)
Ο Δάσκαλος Γεώργιος Ταξείδης και το "Βιβλίον Ιστορίας του Σχολείου Βρισάς (Αντίλαλος Βρίσας Ιούν2009)
Η μοναστική ζωή στον Πολιχνίτο
Η βιομηχανική Βρίσα του 20ου αιώνα
Εκφράσεις ζωής και πολιτισμού
Οι ρίζες
Ένας υπέροχος φίλος: Ο Κόλπος Καλλονής
Χημείας Οδύσσεια
Το καταλόι της Παναγίας στη Βρίσα Λέσβου

- Τηλεφωνήστε μας
-

project

Συλλογή νομισμάτων

Νέα προσθήκη στη Συλλογή μας (9-03-10)

Ακόμα δυο προσφορές νομισμάτων του Λυκείου μας είχαμε τις τελευταίες μέρες. Συγκεκριμένα ο απόφοιτος του Λυκείου μας Κώστας Σταυρινός μας έδωσε δυο νομίσματα της Τουρκοκρατίας και ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Δαμανδρίου 2 χαρτονομίσματα και 8 κέρματα των αρχών του 20ου αιώνα.

Νέα προσθήκη στη Συλλογή μας (9-12-09)

Μια ακόμα ενίσχυση δόθηκε στη Συλλογή μας απ' τον απόφοιτο του Λυκείου μας κ. Πάνο Γεωργάκα, ο οποίος μας έδωσε τρία νομίσματα του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.

Η Συλλογή των νομισμάτων του σχολείου μας εμπλουτίσθηκε ακόμα περισσότερο με προσφορά 15 ελληνικών νομισμάτων της νεώτερης εποχής, 30 ξένων από διάφορες χώρες όπως από τη Σιγκαπούρη και την Ινδονησία (απ' τις οποίες δεν είχαμε κανένα) και 9 χαρτονομισμάτων ελληνικών και ξένων απ' τον απόφοιτο του Λυκείου μας και επιχειρηματία των Βατερών κ. Στρατή Προκοπίου. Τέτοιες ενέργειες των αποφοίτων μας, μας χαροποιούν και μας ενισχύουν στην προσπάθειά μας να είναι το Λύκειό μας όχι απλά ένα σχολείο αλλά και ένα πνευματικό κέντρο της περιοχής μας.

Στο Λύκειο Πολιχνίτου υπάρχει μια ενδιαφέρουσα συλλογή νομισμάτων.
Η Συλλογή αυτή δημιουργήθηκε πριν από 40-50 χρόνια με κοινή προσπάθεια των τότε καθηγητών και μαθητών. Είχαν συγκεντρωθεί αρκετά νομίσματα, μερικά απ' τα οποία είχαν μεγάλη αξία, τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε μια πρόχειρη ξύλινη θήκη. Πολλά απ' τα νομίσματα αυτά προέρχονταν απ' την τοποθεσία Κουρτήρ του Λισβορίου.
Δυστυχώς κάποια κομμάτια χάθηκαν και έτσι σε απογραφή που έγινε από επιτροπή που όρισε ο τότε διευθυντής του σχολείου το 1983 καταμετρήθηκαν 47 κομμάτια. Τα ίδια κομμάτια υπήρχαν και κατά την παράδοση και παραλαβή της διεύθυνσης του σχολείου το 1990.
Το σχολικό έτος 1997-98 στα πλαίσια του προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, που υλοποιήθηκε στο σχολείο, απ' τους μαθητές της Α΄ τάξης με υπεύθυνους καθηγητές τους Νικέλλη Στρατή και Σκορδά Παναγιώτη, με θέμα "Μουσειακές Συλλογές της περιοχής Πολιχνίτου" , ανασύρθηκε απ' την αφάνεια και η Συλλογή αυτή. Εμπλουτίστηκε με καινούρια κομμάτια και όλα τα νομίσματα τοποθετήθηκαν σε σύγχρονες πλαστικές νομισματοθήκες. Στο τέλος της προσπάθειας αυτής είχαν συγκεντρωθεί 163 νομίσματα.
Το σχολικό έτος 2001-2002 στα πλαίσια ενός άλλου προγράμματος Αγωγής Καταναλωτή. με θέμα "Αποχαιρετούμε τη δραχμή, καλωσορίζουμε το Ευρώ" που υλοποίησαν οι μαθητές των Α και Β τάξεων με υπεύθυνους τους καθηγητές Νικέλλη Στρατή και Σουλάκη Παναγιώτη, εμπλουτίστηκε ακόμα περισσότερο η Συλλογή Νομισμάτων του Σχολείου και έτσι σήμερα η Συλλογή αποτελείται από 183 κέρματα και 17 χαρτονομίσματα.
Τα κέρματα αναλύονται χρονολογικά ως εξής: 15 αρχαιοελληνικά-ρωμαϊκά, 18 βυζαντινά, 13 της περιόδου της τουρκοκρατίας, 57 του 19ου και 20ου αιώνα και 80 ξένων χωρών. Η προέλευση των τελευταίων είναι από αρκετές χώρες και των 5 ηπείρων, όπως από Κύπρο, Χιλή, Ιταλία, Νορβηγία, Γαλλία, Τανζανία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Βέλγιο, Γερμανία,, Ισπανία, Καναδά, Ισραήλ, Κένυα, Μπαχάμες, Ρουμανία, Μπαρμπάντος, Τομπάκο, Τουρκία, Αργεντινή κ.λ.π. Τα χαρτονομίσματα είναι τα περισσότερα ελληνικά (με παλαιότερη χρονολογία το 1926) ενώ ξένα υπάρχουν απ' την Τουρκία, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Βραζιλία και τη Γιουγκοσλαβία.
Τη Συλλογή αυτή πριν από λίγα χρόνια είδε ο συγχωριανός μας (από τη Βρίσα) και ειδικός στα νομίσματα, με σχετικό διδακτορικό Πανεπιστημίου της Αγγλίας, κ. Παναγιώτης Τσέλεκας. Επειδή αρκετά νομίσματα είναι πολύ φθαρμένα με δυσκολία κατάφερε να προσδιορίσει μερικά. Έτσι σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του απ' τα αρχαιοελληνικά - ρωμαϊκά : 5 νομίσματα είναι από τον 4ο π.Χ. αιώνα και λίγο μεταγενέστερα. Ένα είναι τους τέλους του 1ου π.Χ ή των αρχών του 1ου μ.Χ αιώνα. Δύο είναι του 3ου μ.Χ. αιώνα. Απ' τα βυζαντινά υπάρχουν των αυτοκρατόρων Τιβέριου, Ηράκλειου, Λέοντος, Νικηφόρου Φωκά, Βουλγαροκτόνου, ένα του 12ου μ.Χ. αιώνα, ένα ασημένιο βενετσιάνικο και 2 της Ενετοκρατίας. Από τα νομίσματα της περιόδου της Τουρκοκρατίας ένα είναι Ευρωπαϊκό του 17ου αιώνα και ένα μιας Ελληνικής Ενορίας.