Ιστορική Ανασκόπηση
Δασκαλοι και μαθητές
Απόφοιτοι
Δραστηριότητες
Συλλογή Νομισμάτων στο λύκειό μας
Μόνιμη έκθεση Καλλιτεχνικών Δημιουργιών Ντόπιων Καλλιτεχνών
Ο Δήμος Πολιχνίτου
Ιστορία της περιοχής
Πολιτιστική κίνηση
Μονή Δαμανδρίου
Βιβλιογραφία-Συνδέσεις
Γενικά
Απόφοιτοι
Η περιοχή μας απο ψηλά
Η ζωή στο σχολείο μας
Φυσικό Περιβάλλον
Σκέψεις για μια ελκυστικότερη Χημεία
Γιατί αξίζει να επισκευτείς την περιοχή Πολιχνίτου (8/10/07)
Απαξίωση του ελληνικού εκπαιδευτικού (και όχι μόνο) συστήματος
Τρείς παραλλαγές του Δημοτικού άσματος περι της Δρακοκοντίας του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Πολιχνίτου
ΣΧ0ΛΑΙ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ
Ημέρα των Φώτων: Αγιασμός των υδάτων
Ο Καλιάμπεης, τα χτένια του Κόλπου Καλλονής και η παρολίγο Τουρκοϊταλική σύγκρουση.
Μια διαφορετική έκφραση της λαϊκής παράδοσης (Η ΛΕΣΒΟΣ άνοιξη 2009)
Η ιστορία της εκπαίδευσης στη Βρίσα. (Αντίλαλος Βρίσας Ιούν2009)
Ο Δάσκαλος Γεώργιος Ταξείδης και το "Βιβλίον Ιστορίας του Σχολείου Βρισάς (Αντίλαλος Βρίσας Ιούν2009)
Η μοναστική ζωή στον Πολιχνίτο
Η βιομηχανική Βρίσα του 20ου αιώνα
Εκφράσεις ζωής και πολιτισμού
Οι ρίζες
Ένας υπέροχος φίλος: Ο Κόλπος Καλλονής
Χημείας Οδύσσεια
Το καταλόι της Παναγίας στη Βρίσα Λέσβου

- Τηλεφωνήστε μας
-

project

 

" ΟΙ ΡΙΖΕΣ "

Νέα στοιχεία έχουμε σχετικά με την Ιστορία της Μέσης Εκπαίδευσης στον Πολιχνίτο, μέσα απ' τα αρχεία του σχολείου μας, όπως αυτή έχει αποτυπωθεί στο τεύχος που εκδώσαμε πρόσφατα, με τίτλο " Οι Ρίζες "  με βάση την εργασία της Ομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Λυκείου μας το σχολικό έτος 1998-99.

Το τεύχος βέβαια δεν είναι εύκολο να εκδοθεί ξανά συμπληρωμένο για το λόγο τούτο παρουσιάζουμε στην ιστοσελίδα μας τα καινούρια στοιχεία.

Το πιο παλιό στοιχείο για την Εκπαίδευση στον Πολιχνίτο

Απ' το 1982 και για μια εικοσαετία περίπου χρησιμοποιούσαμε το πιο παλιό τεκμήριο για την Εκπαίδευση στον Πολιχνίτο και δεν το είχαμε προσέξει.

Συγκεκριμένα από τότε  (1982) που το Λύκειό μας έγινε εξεταστικό κέντρο για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, όταν παρέδιδαν οι μαθητές τα γραπτά, τα συσκευάζαμε σε δέμα το οποίο σφραγίζαμε με βουλοκέρι. Όταν με την μεταρρύθμιση του Αρσένη - που ήταν μια απ' τις αφορμές για να ψάξουμε την ιστορία του σχολείου μας - άλλαξαν λίγο οι Πανελλήνιες σταμάτησε και το σφράγισμα με βουλοκέρι του δέματος των γραπτών. Η σφραγίδα που χρησιμοποιούσαμε έμεινε σε ένα συρτάρι και πριν λίγες μέρες που τυχαία τη βρήκαμε, την παρατηρήσαμε και σας την παρουσιάζουμε.

Πρόκειται για μια σφραγίδα απ' το 1835 η οποία στην Περιφέρεια γράφει

" ΕΦΟΡΙΑ ΣΧΟΛΩΝ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ "και στο κέντρο της έχει τη θεά Αθηνά.Επομένως οι Σχολές Πολιχνίτου, το Δημοτικό και το Ελληνικό, λειτουργούσανκαι τα δυο τουλάχιστον απ' το 1835.>Επίσης να σημειώσουμε ότι ο Πολιχνίτος γράφονταν και τότε όπως και σήμερα με δυο γιώτα (ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΣ)

 

 

Μια συμπλήρωση και μια διόρθωση

Πριν παρουσιάσουμε τις καινούριες πληροφορίες που μας έδωσαν οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Η Ομάδα μας πήρε τις πληροφορίες της βασικά απ' το αρχείο του σχολείου μας. Ελάχιστα στοιχεία πάρθηκαν από άλλες πηγές. Κυρίως φωτογραφίες και μικρές ιστοριούλες. Χρησιμοποιήσαμε επίσης και αντίγραφα των πρακτικών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Αγίου Γεωργίου για τις πληροφορίες σχετικά με το χτίσιμο των σχολείων και τη συνδρομή της Εκκλησίας στη λειτουργία των σχολείων.

Επομένως εμείς παρουσιάσαμε τα στοιχεία που υπήρχαν στο αρχείο μας και αναφέραμε ονόματα που βρήκαμε σ' αυτό. Αν υπήρχαν και άλλοι οι οποίοι επηρέασαν τη λειτουργία των σχολείων και για οποιοδήποτε λόγο δεν αναφέρονταν στα γραπτά στοιχεία που μελετήσαμε σίγουρα τους έχουμε παραλείψει. Αν μας δοθούν επωνύμως κάποιες πληροφορίες ευχαρίστως τις δημοσιεύουμε και φυσικά η αλήθεια του περιεχομένου βαρύνει αυτόν που μας τις δίνει.

Η κ. Ελπινίκη Καρατζάνου, οποία παραβρέθηκε και στον αγιασμό πριν λίγες μέρες (12-9-2005) μας πληροφόρησε ότι πριν απ' τον Κώστα Πελέκο πρωτοστάτησαν για τη σωστή λειτουργία του σχολείου και την επέκτασή του οι Χαρίλαος Καμπούρης και Χαρίλαος Καρατζάνος.

Επίσης η ίδια μας πληροφόρησε  (με γραπτό σημείωμα) ότι "δεν είναι αληθή αυτά που γράφονται για τον παπά-Μουτζούρη." και μας παραίνεσε "Ψάχτε να βρείτε αληθινές πηγές"   

Ως υπεύθυνος (Νικέλλης Στρατής) για όσα γράψαμε έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Εμείς τον παπά-Μουτζούρη, όταν αρχίσαμε την εργασία μας ούτε που τον είχαμε ακούσει. Εντυπωσιαστήκαμε όταν διαβάσαμε τα πρακτικά του εκκλησιαστικού συμβουλίου και αυτό εκφράσαμε μέσα στις σελίδες των τευχών μας. Και σήμερα αν τα ξαναγράφαμε δεν θα αλλάζαμε απολύτως τίποτα, γιατί αυτά που γράψαμε προκύπτουν απ' τα γραπτά. Ίσως να αληθεύει ο ισχυρισμός ότι τα πρακτικά τα έγραφε ο ίδιος, επομένως ότι ήθελε έγραφε. Πιθανόν.

Πληροφορηθήκαμε διάφορα περιστατικά απ' τη ζωή του παπά-Μουτζούρη, που δείχνουν ένα διαφορετικό πρόσωπο απ' αυτό που εμείς περιγράφουμε. Χωρίς να αποκλείουμε την περίπτωση να "παραξένεψε" στα γεράματά του, θεωρούμε ότι εμείς καλώς γράψαμε τα όσα γράψαμε -με βάση τα στοιχεία που βρήκαμε- αλλά και ότι οι σύγχρονοί του Πολιχνιάτες έχουν σίγουρα πιο σωστή άποψη για τον βίο και την πολιτεία του.

 

Ευχαριστούμε όσους βρήκαν ενδιαφέρουσα τη δουλειά του σχολείου μας (έστω και με τις όποιες διαφωνίες τους).

Σας πληροφορούμε ότι υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά τεύχη για όποιον θα ήθελε.