Ιστορική Ανασκόπηση
Δασκαλοι και μαθητές
Απόφοιτοι
Δραστηριότητες
Συλλογή Νομισμάτων στο λύκειό μας
Μόνιμη έκθεση Καλλιτεχνικών Δημιουργιών Ντόπιων Καλλιτεχνών
Ο Δήμος Πολιχνίτου
Ιστορία της περιοχής
Πολιτιστική κίνηση
Μονή Δαμανδρίου
Βιβλιογραφία-Συνδέσεις
Γενικά
Απόφοιτοι
Η περιοχή μας απο ψηλά
Η ζωή στο σχολείο μας
Φυσικό Περιβάλλον
Σκέψεις για μια ελκυστικότερη Χημεία
Γιατί αξίζει να επισκευτείς την περιοχή Πολιχνίτου (8/10/07)
Απαξίωση του ελληνικού εκπαιδευτικού (και όχι μόνο) συστήματος
Τρείς παραλλαγές του Δημοτικού άσματος περι της Δρακοκοντίας του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Πολιχνίτου
ΣΧ0ΛΑΙ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ
Ημέρα των Φώτων: Αγιασμός των υδάτων
Ο Καλιάμπεης, τα χτένια του Κόλπου Καλλονής και η παρολίγο Τουρκοϊταλική σύγκρουση.
Μια διαφορετική έκφραση της λαϊκής παράδοσης (Η ΛΕΣΒΟΣ άνοιξη 2009)
Η ιστορία της εκπαίδευσης στη Βρίσα. (Αντίλαλος Βρίσας Ιούν2009)
Ο Δάσκαλος Γεώργιος Ταξείδης και το "Βιβλίον Ιστορίας του Σχολείου Βρισάς (Αντίλαλος Βρίσας Ιούν2009)
Η μοναστική ζωή στον Πολιχνίτο
Η βιομηχανική Βρίσα του 20ου αιώνα
Εκφράσεις ζωής και πολιτισμού
Οι ρίζες
Ένας υπέροχος φίλος: Ο Κόλπος Καλλονής
Χημείας Οδύσσεια
Το καταλόι της Παναγίας στη Βρίσα Λέσβου

- Τηλεφωνήστε μας
-

project

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Το Λύκειο Πολιχνίτου αποτελεί το ψηλότερης βαθμίδας σχολείο της περιοχής του Δήμου Πολιχνίτου. Οι ρίζες του, ως σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χάνονται στην περίοδο της Τουρκοκρατίας, οπότε και λειτουργούσε το "Ελληνικόν" που αργότερα έγινε "Ημιγυμνάσιον". Αυτό αντικαταστάθηκε από το "Αστικό" σχολείο -γεωργικής κατεύθυνσης- μέχρι το 1946, οπότε το διαδέχθηκε το τριτάξιο Γυμνασιακό Παράρτημα του Γυμνασίου Αρρένων Μυτιλήνης.

Μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά δημιουργήθηκε αντίστοιχη με τη σημερινή Λυκειακή τάξη στον Πολιχνίτο το σχολικό έτος 1953-54 οπότε το Παράρτημα έγινε τετρατάξιο, ενώ από το σχολικό έτος 1955-56 λειτούργησε πλήρες εξατάξιο Γυμνάσιο, σαν παράρτημα πάντα μέχρι το 1961 οπότε και απέκτησε την "ανεξαρτησία του".

Μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά δημιουργήθηκε αντίστοιχη με τη σημερινή Λυκειακή τάξη στον Πολιχνίτο το σχολικό έτος 1953-54 οπότε το Παράρτημα έγινε τετρατάξιο, ενώ από το σχολικό έτος 1955-56 λειτούργησε πλήρες εξατάξιο Γυμνάσιο, σαν παράρτημα πάντα μέχρι το 1961 οπότε και απέκτησε την "ανεξαρτησία του". Λυκειακή τάξη στον Πολιχνίτο το σχολικό έτος 1953-54

Ως κτίριο για το σχολείο χρησιμοποιήθηκε, μετά την απελευθέρωση, το τούρκικο τζαμί το οποίο επεκτάθηκε κατά τα μέσα της δεκαετίας του 50. Από κει το σχολείο μεταφέρθηκε στο καινούριο, σημερινό, κτίριό του το 1980. <ΒR> Το σημερινό κτίριο είναι χτισμένο σε "προκατ" σχέδια κατά την περίοδο της δικτατορίας και αποτελεί χτυπητή παραφωνία καθώς ξεπροβάλλει στην άκρη του παραδοσιακού οικισμού με την τσιμεντένια στέγη του. Πάντως λειτουργικά εξυπηρετεί αρκετά ικανοποιητικά τη διαδικασία της μάθησης.

Στην αρχή της μακρόχρονης πορείας του, το σχολείο μας δέχτηκε ουσιώδη βοήθεια από την εκκλησία του Πολιχνίτου. Στη συνέχεια αναδείχτηκε αρωγός του σχολείου ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων μέχρι που να αναλάβει εξ ολοκλήρου τα έξοδα της λειτουργίας του το κράτος

Την ιστορία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πολιχνίτο, όπως αυτή προκύπτει μέσα από τα αρχεία του σχολείου, μελέτησαν οι μαθητές στα πλαίσια για τη Περιβαλλοντική Εκπαίδευση κατά το σχολικό έτος 1998-99 και παρουσίασαν σε εργασία τους 90 περίπου σελίδων. Ήδη κυκλοφορεί σε βιβλίο και διανένεται δωρεάν με το τίτλο "Ρίζες"