Ιστορική Ανασκόπηση
Δασκαλοι και μαθητές
Απόφοιτοι
Εργαστήρια και εξοπλισμός
project
Δραστηριότητες
Συλλογή Νομισμάτων στο λύκειό μας
Μόνιμη έκθεση Καλλιτεχνικών Δημιουργιών Ντόπιων Καλλιτεχνών
Ο Δήμος Πολιχνίτου
Ιστορία της περιοχής
Πολιτιστική κίνηση
Μονή Δαμανδρίου
Βιβλιογραφία-Συνδέσεις
Γενικά
Για μαθητές
Απόφοιτοι
Η περιοχή μας απο ψηλά
Η ζωή στο σχολείο μας
Φυσικό Περιβάλλον
Σκέψεις για μια ελκυστικότερη Χημεία
Γιατί αξίζει να επισκευτείς την περιοχή Πολιχνίτου (8/10/07)
Απαξίωση του ελληνικού εκπαιδευτικού (και όχι μόνο) συστήματος
Τρείς παραλλαγές του Δημοτικού άσματος περι της Δρακοκοντίας του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Πολιχνίτου
ΣΧ0ΛΑΙ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ
Ημέρα των Φώτων: Αγιασμός των υδάτων
Ο Καλιάμπεης, τα χτένια του Κόλπου Καλλονής και η παρολίγο Τουρκοϊταλική σύγκρουση.
Μια διαφορετική έκφραση της λαϊκής παράδοσης (Η ΛΕΣΒΟΣ άνοιξη 2009)
Η ιστορία της εκπαίδευσης στη Βρίσα. (Αντίλαλος Βρίσας Ιούν2009)
Ο Δάσκαλος Γεώργιος Ταξείδης και το "Βιβλίον Ιστορίας του Σχολείου Βρισάς (Αντίλαλος Βρίσας Ιούν2009)
Η μοναστική ζωή στον Πολιχνίτο
Η βιομηχανική Βρίσα του 20ου αιώνα
Εκφράσεις ζωής και πολιτισμού
Οι ρίζες
Ένας υπέροχος φίλος: Ο Κόλπος Καλλονής
Χημείας Οδύσσεια
Το καταλόι της Παναγίας στη Βρίσα Λέσβου

- Τηλεφωνήστε μας
-

 
8 Ιουλίου 2010

Ικανοποιητικά κρίνονται τα αποτελέσματα των μαθητών μας στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Χωρίς να είναι εξίσου καλά όπως τα προηγούμενα χρόνια, που το Λύκειό μας ήταν ανάμεσα στα πρώτα του νησιού μας, εξασφαλίζουν για τα περισσότερα παιδιά μια θέση στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι εξαιρετικές επιτυχίες των προηγούμενων χρόνων είχαν καλλιεργήσει μεγαλύτερες προσδοκίες. Η μη επίτευξή τους δίνει στους μαθητές των μικρότερων τάξεων αφενός τη διαπίστωση ότι χρειάζεται κόπος για την επίτευξη άριστων αποτελεσμάτων και αφετέρου το κίνητρο με την προσπάθειά τους να επαναφέρουν το Λύκειό μας στη θέση που το αξίζει. Οι μαθητές της τεχνολογικής κατεύθυνσης πέτυχαν επιδόσεις σημαντικά καλύτερες από τον πανελλήνιο μέσο όρο ενώ υστέρησαν οι μαθητές της θεωρητικής.Το μεγαλύτερο βαθμό πρόσβασης πέτυχε ο μαθητής της Τεχνολογικής κατεύθυνσης Πορτογλής Στρατής (17,69).
Κατά την απόλυσή τους αρίστευσαν οι Πετρέλλης Παναγιώτης (18,4) Πανσεληνάς Γιώργος (18,2) και Τσολακίδου Ανατολή (18,1)

 
21 Ιουνίου 2010
Εκδόθηκαν σήμερα από το Σύλλογο διδασκόντων τα αποτελέσματα προαγωγής των μαθητών. Από την Α΄ τάξη προάχθηκαν 28 μαθητές και μαθήτριες και παραπέμφθηκαν για το Σεπτέμβριο 5. Αρίστευσαν η Καλαγάνη Μαρίνα με 18,8 και ο Αλβανός Χριστόφας με 18,1. Από τη Β΄τάξη προάχθηκαν 17 μαθητές και παραπέμφθηκε ένας. Αρίστευσε η Ελένη Δαγκλή με 18,1
 
18 Απριλίου 2010
Σε δυο προθήκες τοποθετήσαμε τις στολές του θεατρικού μας έργου. 'Ετσι και οι στολές θα διατηρηθούν αλώβητες και ο χώρος του σχολείου μας ομόρφηνε ακόμα περισσότερο. Το αποτέλεσμα μπορείτε να το δείτε εδώ.
 
18 Απριλίου 2010

Δόθηκε την Παρασκευή το απόγευμα, σε ένα κατάμεστο Πολύκεντρο, η επίσημη πρώτη της θεατρικής δουλειάς που ετοίμασε όλη τη χρονιά η πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας κάτω απ' τη καθοδήγηση των καθηγητριών Βουτσά Θεοδώρας (θεατρολόγος-φιλόλογος) και Γκούρα Άννας (φιλόλογος). Η παράσταση αποτελούνταν από εναλλασσόμενες σκηνές των ομότιτλων έργων του Σαίξπηρ και του Μποστ "Ρωμαίος και Ιουλιέτα". Η εναλλαγή του δραματικού και του σατυρικού στοιχείου ήταν εκπληκτική και τις σκηνές συνέδεε μεταξύ τους η τέλεια αφηγήτρια (Εύη Καβαλίκα). Τους ρόλους υποδήθηκαν για τη Σαιξπηρική εκδοχή οι Γεωργία Τσουκαλοχωρίτη (Ιουλιέτα), Δημήτρης Ασβεστάς (Ρωμαίος), Ευδοξία Ψάνη (μητέρα), Στέφανος Πατσατζής (πατέρας), Λίνα Καλογήρου (γκουβερντάνα), Γιώργος Αικατερινάκης (μοναχός) και για τη σατυρική εκδοχή του Μπόστ οι Αγγελική Αδαλή (Ιουλιέτα), Δήμητρα Κατρακάζα (Ρωμαίος), Χριστίνα Ζούρου (γκουβερντάνα) και Γιώργος Μανέτας (μοναχός) Συμμετείχε με το μπουζούκι του ο καθηγητής (φυσικός) Παναγιώτης Μητρέλλος. Το πολυπληθές ακροατήριο καταχειροκρότησε τα παιδιά και εξέφρασε με κάθε τρόπο τον ενθουσιασμό του.
Πριν την παράσταση δόθηκαν τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού της σχολικής βιβλιοθήκης του Λυκείου μας με θέμα "Ανακύκλωση: δίνει στη Γη ανάσες".
Αύριο Δευτέρα η παράσταση θα επαναληφθεί για τους μαθητές των σχολείων του Δήμου μας.

 
29 Μαρτίου 2010
Τα φώτα του διδακτηρίου μας, δηλαδή οι εξωτερικοί προβολείς, έσβησαν το Σάββατο 27 του μήνα από τις; 8.30 μέχρι τις 9.30μ.μ. Ήταν η έμπρακτη συμμετοχή του σχολείου μας στην παγκόσμια προσπάθεια να σωθεί ο πλανήτης μας.Ίσως να ήταν το μοναδικό κτήριο στον Πολιχνίτο που προσπάθησε να περάσει το μήνυμα.
 
26 Μαρτίου 2010

Σήμερα θα επισκεφθούμε την Ιερά Μονή Δαμανδρίου για να παρακολουθήσουμε την ακολουθία των "προηγιασμένων δώρων" και να κονωνήσουμε. Στη συνέχεια ο ηγούμενος αρχιμανδρίτης Μιχαήλ Τυροπώλης θα μας μιλήσει για το ιστορικό της Μονής κα τις εργασίες που γίνονται για την ανάδειξή της.
Την Τρίτη 16 Μαρτίου επισκέφθηκε το σχολείο μας η εικονογράφος Διατσέντα Παρίση, προσκαλεσμένη -μέσω του Εθνκού Κέντου Βιβλίου- από τους μαθητές της Β τάξης. Η κα Παρίση απ' το πρωί μέχρι τις 2.30 έδειξε στους μαθητές μας τον τρόπο με τον οποίο εικονογραφείται και φτιάχνεται ένα βιβλίο με δεδομένο το κείμενο, το οποίο είχαν ετοιμάσει οι μαθητές μας. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία για τα παιδιά. Σε συνέντευξή της σε εφημερίδα του νησιού η εικονογράφος μεταξύ άλλων χαρακτήρισε το σχολεό μας "όαση"

 
22 Φεβουαρίου 2010

Την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου επισκέφτηκε το σχολείο μας, ύστερα από πρόσκληση μας, ο Αντινομάρχης Έργων και Περιβάλλοντος κ. Θόδωρος Βαλσαμίδης. Ο κ. Βαλσαμίδης, ο οποίος κατάγεται από τον τόπο μας, προσκλήθηκε στα πλαίσια του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού (ΣΕΠ) και συζήτησε με τους μαθητές μας για τις δυνατότητες απασχόλησης που προσφέρει το νησί μας και η περιοχή μας ειδικότερα.
Τρία νομίσματα του 19ου και 20ου αιώνα πλούτισαν τη συλλογή του σχολείου μας. Μας τα έδωσε ο απόφοιτος του λυκείου μας κ. Γεωργάκας Πάνος.
Ξεκίνησε η διαδικασία αξιολόγησης των έργων του διαγωνισμού της σχολικής βιβλιοθήκης του Λυκείου μας. Τα αποτελέσματα σε άλλη σελίδα.

 
10 Φεβουαρίου 2010
Επισκέφθηκε χτες το σχολείο μας ο σχολικός σύμβουλος Φυσικών Επιστημών κ. Κρέτζας. Ο κ. σύμβουλος είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους 4 διδάσκοντες καθηγητές ποικίλα θέματα που αφορούν την αποδοτικότερη διδασκαλία των μαθημάτων.
 
20 Ιανουαρίου 2010

Κόψαμε σήμερα την πίτα του σχολείου μας. Τυχεροί αναδείχθηκαν απ' την πρώτη τάξη η Κατερίνα Ανδρεαδέλλη, απ' τη Β΄τάξη ο Γιώργος Μανέτας και απ' τη τρίτη τάξη η Γεωργία Αποστολή.Απ' τους διδάσκοντες τυχερή ήταν η Παπαλαμπροπούλου Τριανταφυλλιά, φιλόλογος. Στους τυχερούς δόθηκαν όμορφα δώρα.
Συνεχίστηκε η παράδοση διακρίσεων του Λυκείου μας στους διαγωνισμούς της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Έτσι φέτος διακρίθηκε στον διαγωνισμό του "ΘΑΛΗ" ο μαθητής της Α΄τάξης Γιαννόγλου Χρήστος.

 
5 Ιανουαρίου 2010
Αύριο 6 Ιανουαρίου, των Φώτων, στις 6 το απόγευμαστο Πολύκεντρο του Δήμου Πολιχνίτου θα κόψει την πίτα του ο 'ΜΠΑΛΟΣ" . Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με λαϊκά δρώμενα στο πνεύμα της ημέρας και παραδοσιακούς χορούς.
 
23 Δεκεμβρίου 2009

Η έναρξη των διακοπών των Χριστουγέννων και της νέας χρονιάς πραγματοποιήθηκε με τον εκκλησιασμό και τη θεία κοινωνία. Στη συνέχεια αντιπροσωπία 30 ατόμων του Λυκείου μας επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας ανήλικων ασυνόδευτων λαθρομεταναστών στην Αγιάσο. Στην ομάδα συμμετείχαν όσοι μαθητές ήθελαν και οι καθηγητές Βάια Μητσιώρη, Θεοδώρα Βουτσά, Μητρέλλος Παναγιώτης και Νικέλλης Στρατής.
Είχε γίνει μια πολύ καλή προετοιμασία. Συγκεντρώθηκαν αρκετά είδη ρουχισμού. Ιδιαίτερα, σύμφωνα με την επιθυμία των υπευθύνων του Κέντρου, αγοράσαμε αρκετά ζευγάρια παπούτσια, εσώρουχα και κάλτσες. Οι περισσότεροι μαθητές μας πρόσφεραν είτε χρήματα ή είδη που αγόρασαν οι ίδιοι, ή ρουχισμό δικό τους σε πολύ καλή κατάσταση που δεν χρησιμοποιούσαν πια. Σημαντικές ήταν και οι προσφορές αποφοίτων του Λυκείου μας, οι οποίοι είχαν ενεργοποιηθεί μέσω του facebook. Κάποιοι μάλιστα μας συνόδευσαν στην επίσκεψή μας αυτή. Φυσικά δεν έλειψαν τα γλυκά και λοιπές λιχουδιές.
Η εικόνα που αντικρύσαμε μας έκανε εξαιρετική εντύπωση. Δωμάτια των 5-8 ατόμων, χώροι πεντακάθαροι, διακοσμημένοι με καλόγουστες ζωγραφιές των παιδιών, που περιείχαν και μηνύματα. Μια μεγάλη επιγραφή έγραφε στα αφγανικά " Βίλα της Ελευθερίας". Εξαιρετικό με πλούσια διακόσμηση το "τζαμί" του κέντρου δηλαδή ο χώρος προσευχής των παιδιών. Επιγραφές που δεν καταλαβαίναμε και τις οποίες με προθυμία μας επεξηγούσαν όποια απ' τα παιδιά ήξεραν αρκετά καλά τα ελληνικά ή οι υπεύθυνοι του κέντρου. Την παράσταση έκλεβε η μικρή Μαρίλα, 1 μόλις έτους, που εκτός απ' τους γονείς της είχε και δεκάδες "αδέλφια", που την υπεραγαπούσαν και το έδειχναν με κάθε τρόπο.
Τα παιδιά χαιρέτησαν, συζήτησαν και έπαιξαν με τους συνομήλικούς τους αποκομίζοντας μοναδική εμπειρία. Μοναδικό πρόβλημα το ότι η επίσκεψή μας συνέπεσε χρονικά με την επίσκεψη πολυάριθμου άλλου σχολείου και έτσι δημιουργήθηκε συνωστισμός και δυσκολία προσωπικής επαφής.
Ήταν για όλους μας μια διαφορετική μέρα.

 
25 Νοεμβρίου 2009

Δεν προέκυψαν κρούσματα νέας γρίπης στο σχολείο μας.
Πολύ καλή και περιεκτική η εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου.
Οι σχολικοί σύμβουλοι Θεολόγων και Μαθηματικών κ.κ. Αργυρόπουλος και Ελευθερίου επισκέφθηκαν το σχολείο μας και είχαν συνεργασία με τους καθηγητές της ειδικότητάς των.
Με πρωτοβουλίου του Λυκείου μας δημιουργήθηκε στο facebook ομάδα αποφοίτων (και φίλων) του Λυκείου μας η οποία σε 48 ώρες απέκτησε ήδη 100 μέλη.

 
29 Οκτωβρίου 2009

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου. Την Τρίτη 27-10-09 στη διπλή γιορτή της Σημαίας και της εθνικής επετείου πραγματοποιήθηκε σχολική γιορτή με οπτικοακουστικό υλικό, εξαιρετικές απαγγελίες πεζών και ποιημάτων και επετειακά τραγούδια από μουσική ομάδα μαθητών.
Την επομένη το σχολείο μας παρακολούθησε τη δοξολογία, κατέθεσε στεφάνι και παρέλασε εξαιρετικά καταχειροκροτούμενο.

 
19 Οκτωβρίου 2009
Η εικονογράφος Διατσέντα Παρίση, στα πλαίσια προγράμματος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) θα επισκεφθεί το Λύκειό μας στις αρχές Μαρτίου για μια συζήτηση με τους μαθητές μας. Η εμπειρία μας από την περσινή επίσκεψη (στα πλαίσια του ίδιο προγράμματος) της συγγραφέως κας Άλκης Ζέη ήταν πολύ καλή και για το λόγο τούτο αποφασίσαμε να συνεχίσουμε με έναν ακόμα καταξιωμένο συντελεστή της οικοδόμησης ενός βιβλίου. Υπεύθυνες καθηγήτριες η φιλόλογος κα Γκούρα Άννα και η υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης του Λυκείου μας κα Μάμμα Αποστολία. Ένα σύντομο βιογραφικό της εικονογράφου και ένα ελάχιστο δείγμα της δουλειάς της εδώ.
 
13 Οκτωβρίου 2009

Εξαιρετικά δείγματα απ' τις καλλιτεχνικές δημιουργίες της πρόσφερε στη Διαρκή Έκθεση καλλιτεχνικών δημιουργιών ντόπιων καλλιτεχνών η συμπολίτισσά μας Στυλιανή Καλδή - Δεμερτζή.
Προκυρήχτηκε ο 2ος διαγωνισμός της Βιβλιοθήκης του Λυκείου μας με θέμα: " Ανακύκλωση: δίνει στη γη ανάσες". Ο διαγωνισμός φέτος απευθύνεται εκτός από τους μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίου και Λυκείου του Δήμου μας (όπως και πέρσι) και στα νήπια για την Ζωγραφική.
Θυμίζουμε ότι το θέμα μπορεί να προσεγγιστεί μέσα από πεζό κείμενο, ποίηση και ζωγραφική. Λεπτομέρειες εδώ.

 
24 Σεπτεμβρίου 2009

Πολύ ικανοποιημένος επέστρεψε από την Αθήνα, όπου συμμετείχε στη σύνοδο της Βουλής των εφήβων, ο μαθητής μας Γιώργος Αικατερινάκης. Άν και η κληρωτίδα δεν του επέτρεψε να μιλήσει η όλη εμπειρία ήταν εξαιρετική με πολλές παράπλευρες εκδηλώσεις. Γιώργο με το καλό και στη Βουλή των μεγάλων.
Από τη Δευτέρα 21 του μήνα συμπληρώθηκε το προσωπικό και λειτουργούμε καλά. Λείπουν λίγα βιβλία τα οποία αναπληρώνουμε με φωτοτυπίες.
Πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές για την ανάδειξη πενταμελών συμβουλίων τμημάτων.

 
17 Σεπτεμβρίου 2009

Στις 15 του μήνα πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη συμμετοχή συγκέντρωση γονέων και κηδεμόνων, τους οποίους ενημέρωσε ο Διευθυντής για όλα τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία του σχολείου καθώς και για τις ενέργειες προς αντιμετώπιση της γρίπης. Σ' όλους τους γονείς (και σε όσους δεν παραβρέθηκαν) διανεμήθηκε ενημερωτικό τετρασέλιδο του σχολείου με τα βασικά σημεία της ενημέρωσης. Στους μαθητές της Α΄ τάξης διανεμήθηκε το τεύχος του κανονισμού λειτουργίας του σχολείου. Στη συνάντηση αυτή παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό ο σύμβουλος Φυσικής Αγωγής και υπεύθυνος παιδαγωγικής εποπτείας του Λυκείου μας, συντοπίτης μας κ. Γιώργος Πανσεληνάς.
Στις έντεκα του μήνα πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός. Για πρώτη φορά τα τελευταία τριάντα χρόνια ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε ξεχωριστά απ' το Γυμνάσιο και σε εσωτερικό χώρο του κτηρίου επειδή ψυχάλιζε. Παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, οι οποίοι πρόσφεραν γλυκά και αναψυκτικά και ο αντιδήμαρχος κ. Στρατής Κακάμπουρας εκπροσωπόντας τον Δήμαρχο , ο οποίος την ίδια ώρα παρίστατο στον αγιασμό του Γυμνασίου. Χοροστάτησαν ο αρχιμανδρίτης και ηγούμενος της Μονής Δαμανδρίου πατέρας Μιχαήλ Τυροπώλης μαζί με τον πατέρα Ξανθόπουλο Ιωακείμ, θεολόγο καθηγητή του Λυκείου μας.

 
10 Σεπτεμβρίου 2009
Ξεκίνησε η καινούρια χρονιά. Από άποψη προσωπικού χρειαζόμαστε να καλύψουμε λίγες ώρες φιλολογικές. Το καινούριο χαρακτηριστικό της νέας χρονιάς είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της νέας γρίπης. Ήδη έχουμε ορίσει χώρο παροχής πρώτων βοηθειών, έχουμε αντικαταστήσει τα δοχεία απορριμάτων με καινούρια με καπάκι, έχουμε προμηθευτεί στηρίγματα δοχείων για σαπούνι και χαρτί μιας χρήσης για τους νεροχύτες και τις τουαλέτες, γάντια μιας χρήσης, μάσκες, απολυμαντικά, αντιπυρετικά κ.λ.π. Επίσης έχουμε αναρτήσει οδηγίες για τους μαθητές και έχουμε προγραμματίσει δυο ενημερωτικές συναντήσεις με τους μαθητές (14 Σεπ) και τους γονείς (15 Σεπ) για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς και την αντιμετώπιση της γρίπης.