Ιστορική Ανασκόπηση
Δασκαλοι και μαθητές
Απόφοιτοι
Εργαστήρια και εξοπλισμός
project
Δραστηριότητες
Συλλογή Νομισμάτων στο λύκειό μας
Μόνιμη έκθεση Καλλιτεχνικών Δημιουργιών Ντόπιων Καλλιτεχνών
Ο Δήμος Πολιχνίτου
Ιστορία της περιοχής
Πολιτιστική κίνηση
Μονή Δαμανδρίου
Βιβλιογραφία-Συνδέσεις
Γενικά
Για μαθητές
Απόφοιτοι
Η περιοχή μας απο ψηλά
Η ζωή στο σχολείο μας
Φυσικό Περιβάλλον
Σκέψεις για μια ελκυστικότερη Χημεία
Γιατί αξίζει να επισκευτείς την περιοχή Πολιχνίτου (8/10/07)
Απαξίωση του ελληνικού εκπαιδευτικού (και όχι μόνο) συστήματος
Τρείς παραλλαγές του Δημοτικού άσματος περι της Δρακοκοντίας του Αγίου Γεωργίου στην περιοχή Πολιχνίτου
ΣΧ0ΛΑΙ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ
Ημέρα των Φώτων: Αγιασμός των υδάτων
Ο Καλιάμπεης, τα χτένια του Κόλπου Καλλονής και η παρολίγο Τουρκοϊταλική σύγκρουση.
Μια διαφορετική έκφραση της λαϊκής παράδοσης (Η ΛΕΣΒΟΣ άνοιξη 2009)
Η ιστορία της εκπαίδευσης στη Βρίσα. (Αντίλαλος Βρίσας Ιούν2009)
Ο Δάσκαλος Γεώργιος Ταξείδης και το "Βιβλίον Ιστορίας του Σχολείου Βρισάς (Αντίλαλος Βρίσας Ιούν2009)
Η μοναστική ζωή στον Πολιχνίτο
Η βιομηχανική Βρίσα του 20ου αιώνα
Εκφράσεις ζωής και πολιτισμού
Οι ρίζες
Ένας υπέροχος φίλος: Ο Κόλπος Καλλονής
Χημείας Οδύσσεια
Το καταλόι της Παναγίας στη Βρίσα Λέσβου

- Τηλεφωνήστε μας
-

 
24 Ιουνίου 2008

Πολύ καλή ήταν και φέτος η επίδοση των μαθητών μας στις πανελλαδικές εξετάσεις . Συγκεκριμένα ο μεγαλύτερος βαθμός πρόσβασης είναι 18,66 και πάνω απο τα 10000 μόρια συνκέντρωσαν οι 14 απο τους 20 μαθητές.
Επίσης σημαντική διάκριση είχαμε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό Αρχαίων Ελληνικών όπου οι μαθήτριες της Β' λυκείου Μπολγούρα Στέλλα και Πατατούκου Αφροδίτη, πήραν αντίστοιχα την 21η και την 152η θέση Πανελλαδικά. Να σημειωθεί ότι στο νησί μας είχαμε συνολικά 5 διακρίσεις. Συγχαρητήρια στα παιδιά και στις οικογένειές τους.

 
9 Ιουνίου 2008

Συνεχίζονται κανονικά οι εξετάσεις σε ενδοσχολικό επίπεδο
Την Παρασκευή 23 Μαΐου επισκέφθηκε το Λύκειό μας ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου κ. Φραγκόπουλος
Συνεχίζονται οι προσφορές έργων ντόπιων καλλιτεχνών στη διαρκή έκθεση του Λυκείου μας. Τελευταίο απόκτημά μας δυο έργα με κοχύλια και όστρακα από την κ. Ευαγγελία Συκά.

 
14 Μαΐου 2008
Την Παρασκευή 9/5 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή του σχολείου μας στη Γέρα και το Πλωμάρι.
 
8 Μαΐου 2008

Ξεκίνησαν τα μαθήματα ύστερα από τις διακοπές του Πάσχα με το πανελλήνιο φαινόμενο της ελάχιστης συμμετοχής των τελειοφοίτων σ' αυτά.
Χτές 7 του μήνα η ομάδα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης η οποία υλοποίησε φέτος το πρόγραμμα "η μοναστηριακή ζωή στην περιοχή Πολιχνίτου" επισκέφθηκε το ιερό Προσκύνημα του Αγίου Γεωργίου Μελαντά, όπου ο πατέρας Μιχαήλ Τυροπώλης, αρχιμανδρίτης της Μονής Δαμανδρίου λειτούργησε και ευλόγησε τον άρτο που είχε προσκομίσει η ομάδα. Μετά το τέλος της λειτουργίας μοιράστηκαν κεράσματα σε όλους όσους παραβρέθηκαν.

 
18 Απριλίου 2008

Με τη λήξη των μαθημάτων η σχολική κοινότητα παρακολούθησε τη λειτουργία των προηγιασμένων και μετέλαβε της θείας Κοινωνίας. Οι μαθητές της Α΄ τάξης εκκλησιάστηκαν στην Ιερά Μονή του Δαμανδρίου.
Με επισκέψεις σε όλα τα σχολεία της περιοχής του Δήμου μας επιδώσαμε τα βραβεία, τους επαίνους, τα αναμνηστικά ενθύμια και τους σελιδοδείκτες σε όλους τους μαθητές. Τα μέλη της κριτικής επιτροπής μίλησαν στα παιδιά για τη βιβλιοθήκη του Λυκείου, τον "παραμυθά" Άντερσεν, τη σημασία συμμετοχής σε διαγωνιστικές διαδικασίες και τα ωφέλη απ' το διάβασμα λογοτεχνικών βιβλίων.
Επέστρεψαν από το Λεωνίδιο και το Ναύπλιο οι μαθητές της Α΄ τάξης, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει εκπαιδευτική επίσκεψη στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος: "Ελληνικές διάλεκτοι και πολιτιστική κληρονομιά Λέσβου - Πελοποννήσου". Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του Δημάρχου Λεωνιδίου και πολλών άλλων επισήμων επιδόθηκε και παρουσιάστηκε η εργασία των μαθητών μας, η οποία καταχειροκροτήθηκε .

 
7 Απριλίου 2008

Επέστρεψαν το Σαββάτο οι τελειόφοιτοι από την πενθήμερη εκδρομή τους στην Πελοπόνησο με πολύ καλές εμπειρίες. Στο μεταξύ την Πέμπτη αναχώρησαν οι μαθητές της Β΄ τάξης για την εκπαιδευτική τους επίσκεψη στα πλαίσια του προγράμματος περιβαλλοντικής εκπαίδευσης "Η μοναστική ζωή στην περιοχή Πολιχνίτου" Η επίσκεψη πραγματοποιείται στη Λίμνη Πλαστήρα, τα Μετέωρα και το Βόλο.

Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός σελιδοδείκτη της σχολικής βιβλιοθήκης του Λυκείου μας.

Μια ακόμα έκθεση, με όστρακα και πετρώματα από την περιοχή μας, στήσαμε στο Λύκειό μας. Πρόκειται για διάφορα όστρακα και κελύφη θαλάσιων οργανισμών στο τμήμα "Οι πανοπλίες των οργανισμών" και ορυκτά και πετρώματα της περιοχής μας στο τμήμα "η καλλιτεχνική έκφραση της πέτρας"

 
28 Μαρτίου 2008

Πραγματοποιήθηκε χτές ο τελευταίος σχολικός περίπατος της φετινής χρονιάς στη Σκάλα Πολιχνίτου. Η Σκάλα Πολιχνίτου κάθε εποχή είναι πανέμορφη.
Αναχωρούν μεθαύριο Κυριακή οι τελειόφοιτοι για την πενθήμερη εκδρομή τους, που θα πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο και την Πάτρα.

 
24 Μαρτίου 2008

Με πολύ μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σχολική γιορτή για την 25 Μαρτίου, η οποία περιλάμβανε πεζά, ποιήματα, χορωδιακά τραγούδια, μουσική και παραδοσιακούς χορούς.
Τη δεύτερη θέση κατέλαβε το χορευτικό σύνολο του Λυκείου μας στους Περιφερειακούς καλλιτεχνικούς αγώνες που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 21 Μαρτίου στο κλειστό Γυμναστήριο της Μυτιλήνης. Το σχολείο μας διαγωνίστηκε στους παραδοσιακούς χορούς.
Διαγωνισμό σελιδοδείκτη προκήρυξε η σχολική βιβλιοθήκη του Λυκείου μας με την ευκαιρία της ημέρας παιδικού και νεανικού βιβλίου. Ο διαγωνισμός απευθύνεται στους μαθητές όλων των σχολείων του Δήμου μας και θα δοθούν 3 βραβεία (βιβλία) στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 3 στη Δευτεροβάθμια. Ως προθεσμία κατάθεσης των έργων έχει οριστεί η 31-3-2008. Την κριτική επιτροπή αποτελούν η κα Καρανάτσιου Παναγιώτα, υπεύθυνη της σχολικής βιβλιοθήκης, ο δάσκαλος του Δημοτικού σχολείου Βρίσας, θεατρικος συγγραφέας και σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας "Θέσπις" Γιάννης Τσουκαλοχωρίτης και ο δάσκαλος του Δημοτικού σχολείου Πολιχνίτου και ζωγράφος, με αρκετές ατομικές εκθέσεις, Κώστας Καλαθάς

 
14 Μαρτίου 2008

Επέστρεψε από την Κύπρο η ομάδα χαντμπωλ των αγοριών, η οποία είχε συμμετάσχει στην τελική φάση του πανελλήνιου σχολικού πρωταθλήματος. Παρά το ότι η ομάδα μας δεν κατάφερε να νικήσει σε κανένα αγώνα, όλοι αναγνώρισαν πως στάθηκε πολύ καλά και με περισσή αξιοπρέπεια. Το σημαντικό είναι ότι οι μαθητές - αθλητές μας και ο συνοδός κ. Τζαννής Δημήτρης επέστρεψαν γεμάτοι από αθλητικές και άλλες εμπειρίες.
Την Παρασκευή 7-3-08 η σχολική κοινότητα του Λυκείου μας παρακολούθησε μαγνητοσκοπημένη ομιλία για τη στεφανιαία νόσο, που είχε πραγματοποιήσει ο συντοπίτης μας φημισμένος καρδιοχειρούργος και εξαίρετος άνθρωπος κ. Στρατής Πατακός στο αναγνωστήριο Αγιάσου το περασμένο καλοκαίρι.
Το Σαββάτο 8-3-08 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο αποκριάτικος χορός του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων στο κέντρο "Νεράιδα" στα Βατερά.
Την Κυριακή 9-3-08 πραγματοποιήθηκε αποκριάτικο πάρτυ απ' το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων και τους μαθητές των Β1, Α1 και Α2 τμημάτων στο Γυμναστήριο του σχολείου.

 
14 Φεβρουαρίου 2008

Νέα σημαντική διάκριση για το μαθητή μας Πατσατζή Δημήτριο της Β΄ τάξης, ο οποίος διακρίθηκε και στη Β΄ φάση του διαγωνισμού της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας "Ο Ευκλείδης" και θα συμμετάσχει στην επόμενη τρίτη φάση στην Αθήνα. Το γεγονός είναι ακόμα πιο σημαντικό αν σημειωθεί ότι είναι ο μοναδικός μαθητής Λυκείου του νομού μας που διακρίθηκε σ' αυτή τη φάση.
Ολόκληρη η σχολική μας κοινότητα τον συγχαίρει ολόθερμα.

 
7 Φεβρουαρίου 2008
Πάμε Κύπρο!!! Η Ομάδα χαντμπωλ των αγοριών νίκησε την πρωταθλήτρια Πειραιά (Ελληνογαλική Σχολή 23-12) και την πρωταθλήτρια Σάμου (Λύκειο Πυθαγορείου 21-5) και προκρίθηκε για την τελική φάση που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις αρχές Μαρτίου.
 
5 Φεβρουαρίου 2008
Σήμερα το πρωί η ομάδα χαντ-μπωλ των αγοριών μας νίκησε την πρωταθλήτρια ομάδα του Πειραιά με 23-12 και άνοιξε το δρόμο για να πάει ξανά στους τελικούς που θα γίνουν φέτος στη Κύπρο. Συγχαρητήρια στα παιδιά μας και στους καθηγητές φυσικής αγωγής.
 
4 Φεβρουαρίου 2008

Ο απόφοιτος του Λυκείου μας κ. Σεβαστιανός Μοιρασγεντής, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθήνας συμμετείχε στην ομάδα Climate Change 2007, η οποία τιμήθηκε μαζί με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Αλ Γκορ με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για το 2007.
Η ομάδα ποδοσφαίρου των αγοριών, η οποία φέτος συμμετείχε για πρώτη φορά στο σχολικό πρωτάθλημα, ηττήθηκε στο δεύτερο αγώνα της από το Λύκειο Γέρας και αποκλείστηκε.
Από 28 Ιανουαρίου εκτίθενται στο σχολείο μας 25 poster για τον Παπαδιαμάντη, τα οποία παραλάβαμε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου. Η έκθεση συνοδεύεται από σχετικές δραστηριότητες στην τάξη ενώ στη σχολική βιβλιοθήκη πραγματοποιούνται προβολές για το έργο του και εκτίθενται βιβλία του. Την έκθεση επισκέφθηκε ομάδα μαθητών και δασκάλων του Δημοτικού σχολείου Πολιχνίτου και αύριο αναμένεται επίσκεψη του Γυμνασίου Αγιάσου.

 
11 Ιανουαρίου 2008

Ποιλύ καλή παρουσία είχαν και φέτος, διατηρώντας την παράδοση του σχολείου, οι μαθητές μας στον διαγωνισμό "Ο Θαλής" της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Διακρίθηκαν και θα συμμετάσχουν στην επόμενη φάση οι μαθητές Συκάς Σάββας της Γ΄ τάξης και Πατσατζής Δημήτρης της Β΄ τάξης. Η σχολική κοινότητα τους συγχαίρει και τους εύχεται καλή συνέχεια.
Στον Πειραιά με την πρωταθλήτρια του νομού θα αγωνιστεί στις 31 Ιανουαρίου η ομάδα χαντμπωλ των αγοριών.
Σήμερα το πρωί ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων έκοψε τη βασιλόπιττα στο σχολείο μας. τυχεροί μαθητές αναδείχτηκαν η Στέλλα Αλβανού από τη Γ΄ τάξη, η Κατερίνα Διακορώνα από τη Β΄ τάξη και ο Γρηγόρης Κούτσκος από την Α΄ πρώτη τάξη , οι οποίοι πήραν από ένα βιβλίο.

 
21 Δεκεμβρίου 2007

To Λύκειό μας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της σχολικής μας κοινότητας προς τον κ. Κωλέτη Θεόδωρο, απόφοιτο του Λυκείου μας και πρόεδρο των φαρμακοβιομηχανιών Ελλάδας για την προσφορά του προς το σχολείο μας ενός φορητού ηλεκτρονικού υπολογιστή και ενός έγχρωμου εκτυπωτή leiser.
Στον πρώτο της αγώνα χαντμπωλ (20-12-2007) η ομάδα των αγοριών νίκησε στο κλειστό γήπεδο της Νεάπολης την ομάδα του Λυκείου Μανταμάδου με 35-5. Τα κορίτσια έχασαν με 9-11.

 
18 Δεκεμβρίου 2007

Το Λύκειό μας με την οικονομική ενίσχυση επιχειρηματιών της περιοχής μας προμηθεύτηκε αθλητικές φόρμες για τους μαθητές- αθλητές μας και τον συνοδό καθηγητή. Τους συνδημότες μας αυτούς ευχαριστούμε θερμά. Αυτοί είναι:

1. Ασβεστάς Βαγγέλης, σούπερ μάρκετ
2. Διαμαντή Σίρλευ, βιβλιοπωλείο
3. Κανελή Στρατούλα, έτοιμα ενδύματα
4. Καντάση Ευαγγελία, υλικά οικοδομών
5. Κρητικού Μεταξία, πρατήριο καυσίμων
6. Νικέλλη Άννα, φαρμακείο
7. Παπουτσέλλης Στρατής, καφετέρια
8. Πατσατζής Γιώργος, γεωργικά είδη
9. Τσιτσάνος Στρατής, ηλεκτρικά είδη

Την προσφορά τους αυτή θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για την απόκτηση των φορμών αλλά κυρίως για τη συμμετοχή και στήριξη της τοπικής κοινωνίας στην προσπάθεια του λυκείου μας. Να σημειώσουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παραπάνω δεν έχει παιδί στο λύκειο μας.
* Στον ανώμαλο δρόμο των σχολείων της Β/θμιας Εκπ/σης Λέσβου οι ομάδες τόσο των αγοριών όσο και των κοριτσιών του σχολείου μας πέτυχαν να αναδειχθούν δευτεραθλητές στην ομαδική βαθμολογία. Η επιτυχία τους αυτή κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπάρχει στην περιοχή μας αθλητικός σύλλογος με τμήμα στίβου για να προπονούνται οι αθλητές - μαθητές.
* Στο σχολικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το Λύκειό μας νίκησε την ομάδα του λυκείου Αγιάσου στις 17-12-07 με 2-0 σε αγώνα που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο Βασιλικών. Τα τέρματα πέτυχαν ο Αποστόλης Μάρκου και ο Μπάμπης Αράπογλου. Ο προπονητής της ομάδας μας καθηγητής Φ.Α. κος Αλεξίου Στρατής μερίμνησε ώστε στο τέλος του αγώνα να μοιραστεί σ' όλους όσους αγωνίστηκαν ζεστό τσάι.

 
13 Δεκεμβρίου 2007

Διανεμήθηκε στους μαθητές με τη μορφή ενός μικρού τεύχους ο κανονισμός λειτουργίας του σχολείου μας, ο οποίος συντάχθηκε την περασμένη σχολική χρονιά και τέθηκε σε ισχύ αφού εγκρίθηκε ομόφωνα από το Σύλλογο των διδασκόντων, το δεκαπενταμελές των μαθητών και το Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων
Στις 6 του μήνα πραγματοποιήθηκε ο τρίτος περίπατος του σχολείου στο ξωκκλήσι του αγίου Νικόλα και στη συνέχεια στη Σκάλα. ¨ετσι διατηρήθηκε το έθιμο.
Το διάστημα αυτό πραγματοποιούνται στο σχολείο μας εργασίες επισκευής και βαψίματος καθώς και αντικατάσταση εσωτερικών θυρών με αποτέλεσμα την ανανέωση των χώρων.

 
14 Νοεμβρίου 2007
.Από χθές 13-11 λειτουργούμε με πλήρη ...σύνθεση. Όλοι οι συνάδελφοι βρίσκονται στις θέσεις τους. Στις 1-11-07 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εκδρομή του σχολείου μας στην Καλλονή όπου επισκευτήκαμε το ''Ιερό των Μέσων''
 
8 Οκτωβρίου 2007
Στις 3-10-07 πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδρομή του σχολείου μας στη Σκάλα Πολιχνίτου. Ακόμα δεν έχουμε κανονικό πρόγραμμα λόγω έλλειψης προσωπικού.
 
12 Σεπτεμβρίου 2007
Χθές 11-9-07 πραγματοποιήθηκε ο αγιασμός για την καινούρια σχολική χρονιά. Παραβρέθηκαν αντιπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και ομάδα αποφοίτων της περασμένης σχολικής χρονιάς. Ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων πρόσφερε στους μαθητές απο ένα τετράδιο.