Οι φυσικές πηγές γλυκού νερού της περιοχής είναι:

  • της Μάκρης(Πέσσα) με μέση ωριαία παροχή 280 κυβ.μ. την ώρα και
  • του Σταυρού με μέση ωριαία παροχή 120 κυβ.μ. την ώρα

Και οι δύο είναι οφειολιθικής προέλευσης και χρησιμοποιούνται για άρδευση.

ΠΗΓΕΣ ΠΕΣΣΑΣ
Σε ένα πανέμορφο τοπίο στην περιοχή των Βασιλικών είναι οι πηγές της Πέσσας με τον ομώνυμο καταρράκτη. Τα νερά της τροφοδοτούν το ρέμα ''Μάκρης'' που καταλήγει στον κόλπο Καλλονής.
3/5/2008
15/1/10
12/3/2010
Η ποσότητα του νερού μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή αλλά την τελευταία χρονιά και μετά από βροχές τα νερά είναι πολύ λίγα, γεγονός που κανείς δεν ξέρει να μας αιτιολογήσει.
 
ΘΕΡΜΟΠΗΓΕΣ ΠΟΛΙΧΝΙΤΟΥ

Οι πηγές του Πολιχνίτου βρίσκονται σε απόσταση περίπου 4 km από την θάλασσα, 1,5 km ΝΑ του χωριού του Πολιχνίτου. Αναβλύζουν 38 πηγές την βροχερή περίοδο, αλλά μόνο 10 κατά την ξερή περίοδο. Σχηματίζονται δυο ομάδες πηγών σε απόσταση 200m η μία από την άλλη. Η πρώτη ομάδα αποτελείται από 26 ενώ η άλλη ομάδα αποτελείται από 12 πηγές.
Οι πηγές εκρέουν δια μέσου ιγνιβρίτων, είναι οι θερμότερες στην Ελλάδα και από τις θερμότερες στην Ευρώπη. Επιπλέον μικρές ποσότητες χλιαρού νερού σημαδεύουν την περιοχή από τις οποίες ένα αλατώδες στερεό υπόλειμμα ή ένα κίτρινο κατακάθι παραμένει μετά την εξάτμιση. .Οι πηγές τροφοδοτούνται με μετεωρικό νερό (70% ) και θαλάσσιο (30%).

Εκτός από τις πέντε αυτές κυρίες πηγές αναβλύζουν στην ίδια περιοχή και σε πολλά σημεία μικρές ποσότητες θερμού νερού, οι οποίες εγκαταλείπουν στην επιφάνεια του εδάφους κιτρινωπά αποθέματα από σιδηρομιγές ανθρακικό ασβέστιο ή σχηματίζουν εξανθίσεις αλάτων σε αυτό. Σύμφωνα με τον Μιχαήλ Λ. Περτέση η γένεση των πηγών του Πολιχνίτου οφείλεται σε διηθήσεις θαλασσινού νερού το οποίο όταν έλθει σε επαφή με το θερμό μάγμα , το οποίο βρίσκεται σε βαθύτερα σημεία, θερμαίνεται από τα εκλυόμενα από αυτό θερμά αέρια, με τα οποία ανέρχεται στην επιφάνεια του εδάφους .Με το θαλάσσιο νερό αναμειγνύεται και εδαφικό νερό ή πιθανώς και πλουτώνειο νερό , το οποίο προέρχεται από τη συμπύκνωση των εκλυόμενων υδρατμών από το μάγμα. Οι πηγές του Πολιχνίτου κατατάσσονται ως χλωριονατριούχες πηγές.

Τα νερά των πηγών είναι ιαματικά και ενδείκνυνται κυρίως για τους αρθριτισμούς, ρευματισμούς, μητρίτιδες και τις εν γένει γυναικολογικές παθήσεις , τις ισχυαλγίες μυαλγίες και λυμφατισμούς.

 
ΘΕΡΜΟΠΗΓΕΣ ΛΙΣΒΟΡΙΟΥ ''ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ''
Η πηγή του Λισβορίου βρίσκεται σε απόσταση 3km ΒΔ του Πολιχνίτου . Η χημική της σύσταση είναι παρόμοια με εκείνη των πηγών του Πολιχνίτου με 70% μετεωρικό νερό και 30% θαλάσσιο .Το νερό της πηγής έχει θερμοκρασία 69οC, εμφανίζεται σε πυριγενή πετρώματα και βρίσκεται πάνω σε εκτεταμένο ρήγμα . Η θερμοπηγή αποτελεί ιδιοκτησία της τ. Κοινότητας Λισβορίου, έχει υψόμετρο 35m, με ανάβλυση διάσπαρτη και ροή συνεχή. Είναι ανερχόμενη υπέρθερμη πηγή. Επίσης έχει σημαντική έκλυση αερίων (CO2 ). Οι εγκαταστάσεις της λουτροπηγής βρίσκονται γύρω από το χείμαρρο ο οποίος χύνεται στον κόλπο Καλλονής , μέσα σε θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον και με θέα προς τον κόλπο αυτόν.