Τι ψάρια πιάνεις;

Μιας και στο προηγούμενο θέμα αναφέραμε ορισμένους τρόπους ψαρέματος ήρθε η στιγμή να δούμε τι ψάρια υπάρχουν στις περιοχές μας. Τα κυριότερα από αυτά είναι:

Η τσιπούρα:

τσιπούρα

Η τσιπούρα έχει συνήθως μήκος 35 εκατοστά, αν και έχουν βρεθεί ψάρια με μήκος 70 εκατοστά. Η βαρύτερη τσιπούρα που έχει αλιευθεί είχε βάρος 17,2 κιλά. Έχει ασημένιο χρώμα με μια χαρακτηριστική μαύρη κηλίδα στο τέλος του βραγχιακού επικαλύμματος.

Ο σαργός:

σαργός

Ο σαργός είναι μικρό ψάρι με μήκος που φτάνει τα 45 εκατοστά, και βάρος που ξεπερνάει καμιά φορά τα δύο κιλά. Το ψάρι έχει στα πλευρά του 9 γκρίζες κάθετες γραμμές που δεν τις ξεχωρίζουμε πάντοτε εύκολα, αλλά το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι μια μαύρη κηλίδα στη βάση της ουράς και μια έντονη μαύρη απόχρωση στο τέλος της ουράς.

Ο κέφαλος:

κέφαλος

Ο Κέφαλος είναι ψάρι μήκους 30 – 70 εκατοστών. Φέρεται με πολλά ονόματα ανάλογα με την ηλικία και την ποικιλία τους. Όπως στειράδια (έτσι ονομάζονται οι αρσενικοί), μπάφες (οι αυγωμένες θηλυκές), μυξινάρια, χρυσόχρωμοι. Έχουν γκριζομόλυβη ράχη, ασημιές πλευρές και ασημόλευκη κοιλιά με σκούρες καστανόχρωμες πλαϊνές γραμμές από τα θωρακικά πτερύγια μέχρι τη βάση της ουράς. Ειδικά ο χρυσόχρωμος φέρει μια χρυσή βούλα πάνω από τα βραγχιακά επικαλύμματα. Γενικά το σώμα τους είναι μακρύ με ράχη λίγο πλατιά σκεπασμένη με μεγάλα λέπια. Το στόμα τους είναι μικρό με πολλά λεπτά δόντια ενώ τα χείλη τους είναι χοντρά και σκληρά. Το κάτω σαγόνι σχηματίζει ένα είδος τριγώνου με το πάνω πολύ χαρακτηριστικό. Φέρει δύο ραχιαία πτερύγια σε απόσταση μεταξύ τους εκ των οποίων το πρώτο φέρει οστέινες 4 άκανθες ενωμένες μεταξύ τους με μεμβράνη.

Λαυράκι:

λαυράκι

Το λαβράκι έχει σύνηθες μήκος 40 με 65 εκατοστά και βάρος 5 με 7 κιλά, ενώ μπορεί να φτάσει σε μήκος το ένα μέτρο και βάρος τα 15 κιλά. Έχει καταγραφεί ότι μπορεί να ζήσει μέχρι 15 χρόνια. Το σώμα του είναι επίμηκες. Το όνομα δικέντραρχος έχει να κάνει με την παρουσία δύο ραχιαίων πτερυγίων, το πρόσθιο τριγωνικό και το οπίσθιο τραπεζοειδές. Έχει ασημί χρώμα, ενώ τα μικρά ιχθύδια φέρουν μαύρα στίγματα σε πλάτη και πλευρά. Το ασημί είναι λίγο πιο σκούρο στη ράχη και πιο ανοικτό στη κοιλιά (φαινόμενο της αντισκίασης).

Κοκοβιός:

κοκοβιός

Ο κοκοβιός ή γωβιός είναι από τα πιο συνηθισμένα ψάρια των ελληνικών θαλασσών. Υπάρχουν πολλά είδη του συγκεκριμένου ψαριού και σε διάφορες χρωματικές συνθέσεις, που είναι ανάλογες του τόπου στον οποίο ζουν και κατοικούν.

Μελανούρι:

μελανούρι

Το σώμα του είναι αρκετά φαρδύ στη μέση, τα μάτια του είναι μεγάλα με διάμετρο σχεδόν το μισό ύψος του κεφαλιού και το στόμα του είναι λοξό με λεπτά χείλια και μόνο κοπτήρες μπροστά χωρίς άλλα δόντια. Το πιο συνηθισμένο μέγεθος είναι στα 300-400 γραμμάρια, ενώ κάποιες φορές μπορεί να ξεπεράσει και τα 700 γρ. Το μήκος του είναι 34 εκ. και παρόλο το μικρό του μέγεθος σε σχέση με άλλα ψάρια, μπορεί να ζήσει 11 χρόνια και κάποιες φορές λίγο παραπάνω. Το χρώμα του στη ράχη είναι ασημοκάστανο ή ασημογάλαζο, στα πλευρά είναι ασημί και στην κοιλιά έχει δέκα περίπου πολύ ψιλές μακρουλές γκριζόμαυρες γραμμές. Όταν ερεθίζεται το χρώμα του σκουραίνει προς το καφέ και το βαθύ μενεξεδί. Στη ρίζα της ουράς έχει μια πλατιά μαύρη κηλίδα, σχεδόν κλειστή σαν δαχτυλίδι ανάμεσα σε δυο άσπρες πιο στενές.

Μπαρμπούνι:

μπαρμπούνι

Το μήκος του μπαρμπουνιού φθάνει τα 35 εκατοστά. Έχει χρώμα ερυθρωπό, βαθύτερο στη ράχη και ασημέρυθρο στην κοιλιά, καλύπτεται δε από πολλά μικρά λέπια ωοειδούς σχήματος. Τα στηθαία πτερύγια φέρουν τρεις άκανθες το καθένα, με τις οποίες το μπαρμπούνι ανασκάπτει την άμμο του βυθού για την αναζήτηση τροφής. Το κεφάλι έχει κυβικό σχήμα και φέρει μεγάλο στόμα με μικρά πολυπληθή δόντια και στις δύο σιαγόνες, ενώ το ρύγχος είναι επιμηκυμένο και στο άκρο φέρει τριχοειδείς άκανθες (οι οποίες λαϊκά αποκαλούνται "μουστάκια", απ' όπου και το όνομά του). Το σώμα είναι επίμηκες και καταλήγει σε τέσσερις επιμήκεις άκανθες.

Συκιός:

συκιός

Είναι ψάρι της οικογένειας των σκιανιδών (Corvina nigra) αρκετά γνωστό στις θάλασσες μας, κύρια στις νότιες περιοχές του Αιγαίου. Μπορούμε να το βρούμε σχεδόν παντού είτε σε μικρό βάθος είτε σε βράχια και είναι πάντα μια ευχάριστη συνάντηση για το πλούσιο κρέας του. Έχει κοντό σώμα, με ψηλή ράχη. Το πρώτο ραχιαίο πτερύγιο προεξέχει αρκετά αλλά είναι κοντό σε σχήμα .

Ροφός:

ροφός

Ο Ροφός είναι ψάρι, που ανήκει στα περκοειδή, η επιστημονική ονομασία του είναι Epinephelus marginatus - Επινέφελος ο κρασπεδωτός ή Epinephelus guaza, ή Serranus gigas, και ανήκει στην οικογένεια των σερανιδών. Λέγεται και "ορφός" και κατά Αριστοτέλη "Ορφώ". Συγγενεύει με τη πέρκα το λαβράκι και μοιάζει πολύ με τη στήρα. Είναι πετρόψαρο και συχνάζει σε βραχώδεις βυθούς και σε βάθη από 5-300 μέτρα. Είναι μεγάλο ψάρι, το βάρος του μπορεί να φτάσει και τα 60 κιλά, (στις ελληνικές θάλασσες μέχρι 25 κιλά βάρος και 1,5 μέτρο μήκος), ενώ η διάρκεια ζωής του μπορεί να φτάσει και τα 50 χρόνια.

Σκάρος:

σκάρος

Το σώμα του στρογγυλεμένο, τα λέπια επίσης στρογγυλά, μεγάλα και σκληρά, τα μάτια ψηλά στο κεφάλι, το στόμα μικρό και σφιχτό σα ράμφος πουλιού, τα δόντια ενώνονται και σχηματίζουν προς τα μέσα κοφτερές πλάκες που τσακίζουν όστρακα, κοχύλια και ό,τι άλλο βρει παρόμοιο αναζητώντας την τροφή του. Ζει ομαδικά σε μέτριο βάθος, 5-20 οργιές, ψαρεύεται σε ξέρες με δίχτυα και παραγάδια.

Σάρπα:

σάρπα

Πρόκειται για ένα πολύ συνηθισμένο ψάρι της Μεσογείου. Ζει κοπαδιαστό, σε μικρά σχετικά βάθη, κοντά σε φυκιάδες. Είναι ψάρι χορτοφάγο, αλλά μπορεί να τραφεί και με διάφορα καρκινοειδή.

Μουρμούρα:

μουρμούρα

Η μουρμούρα είναι ένα ψάρι με επίμηκες και ωοειδές σώμα που έχει μήκος 20-30 εκ. με μυτερό ρύγχος και σαρκώδη άσπρα χείλη. Το στόμα είναι αρκετά ανεπτυγμένο και τα μάτια μικρά τοποθετημένα ψηλά στο κεφάλι. Το χρώμα της είναι λαμπερό ασημί με 10-20 κάθετες καστανόμαυρες σειρές στη ράχη και στα πλευρά. Η ράχη είναι γκρι, τα πλευρά ασημί και η κοιλιά άσπρη.

Συναγρίδα:

συναγρίδα

Έξυπνο και με καλή μνήμη, άριστος κυνηγός, πράγμα το οποίο μαρτυρούν και οι μυτεροί κυνόδοντές της. Ανήκει στην οικογένεια των σπαρίδων και έχουν πιαστεί ψάρια μήκους ενός μέτρου και βάρους δεκαπέντε κιλών. Τρέφεται με μικρότερα ψάρια, μαλάκια και κεφαλόποδα. Προτιμά τα ρηχά νερά μέχρι πενήντα μέτρα, αλλά υπάρχουν αναφορές για ψάρια πιασμένα ακόμα και στα διακόσια.

πηγές:   https://el.wikipedia.org/  
http://www.fishfinder.gr/  
http://www.homefood.gr/ 
http://www.waterboys.gr/ 
http://www.psarema.info/ 


επεξ.εικόνας: Mario Friday κείμενο, φωτογραφίες: jimmys_carbon - Manos Arm. - Ouiliam Kal.

 

depi. ΤζοΤζο Ραφαέλλα Κ Meli.K Alexia
Manos Arm. Mario Friday Πάνος Κ.. Ouiliam Kal. Πάνος Τ.
gew_angel Sofia.D PinelopiPat… Johnakos Μαρία Γ.
Bour
boulithres
ΠαναγιώτηςΔ. Papajim jimmys_carbon
     Μάρτιος 2011 - 1ο τεύχος
     Μάρτιος 2012 - 2ο τεύχος
     Μάρτιος 2013 - 3ο τεύχος