Τα πτερυγιόποδα - κομάντος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

 

Τα δελφίνια και οι φώκιες, θαλάσσια πλάσματα προικισμένα με την εξαιρετική ικανότητα να χρησιμοποιούν υπέρηχους για την επικοινωνία τους, χρησιμοποιούνται για την περιπολία και την εντόπιση ναρκών. Επίσης εξοπλίζονται με όπλα και μαχαίρια για υποβρύχιες επιθέσεις.

Η εκπαίδευση των δελφινιών ξεκίνησε το 1965 στην Σοβιετική Ένωση ενώ το κέντρο εκπαιδεύσεως <<Δελφινάκια>> στη Σεβαστούπολη λειτουργεί από το 1973 για τον ρωσικό στόλο στην Μαύρη Θάλασσα. Αργότερα χρησιμοποιήθηκαν και φώκιες από την Λευκή Θάλασσα του Αρκτικού ωκεανού. Μετά την διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης το <<Δελφινάκια>> στην Σεβαστούπολη έχασε την κρατική επιχορήγηση και έπρεπε να αυτοχρηματοδοτηθεί άμεσα. Παρά τις πολυάριθμες και αξιοσημείωτες προσπάθειες του να διατηρηθεί, τελικά απέτυχε.

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι στην Ρωσική Αρκτική, συγκεκριμένα στο κόλπο της Κόλα πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις της ομάδας θαλάσσιων καταδρομών της Ρωσίας. Αναλυτικότερα, οι στρατιωτικοί έκαναν έρευνες πάνω σε ασυνήθιστους… δόκιμους, τις αρκτικές φώκιες. Οι αποστολές τους είναι δύσκολες. Πρέπει να κάνουν εξονυχιστικές περιπολίες στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις καθώς εξοπλίζονται με μικρά θαλάσσια οπλικά συστήματα για να εξουδετερώνουν εισβολείς σε περίπτωση επίθεσης. Τα πτερυγιόποδα -κομάντος μπορούν επίσης να ανεβάζουν βυθισμένα αντικείμενα από μεγάλα βάθη, να εντοπίζουν διαρροές αγωγών φυσικού αερίου και να σώζουν ναυτικούς που κινδυνεύουν.



Οι φώκιες, λένε Ρώσοι ειδικοί, εκπαιδεύονται πολύ εύκολα –οι πιο νεαρές φώκιες, ήδη σε 2 μήνες εκτελούν οποιαδήποτε εντολή. Το πρόγραμμα προετοιμασίας της ομάδας ειδικής δράσης γίνεται στο θαλάσσιο ινστιτούτο βιολογίας στην πόλη Μούρμανσκ που ξεκίνησε πριν από 30 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ενεργούς ανάπτυξης της εκμετάλλευσης της Αρκτικής, στη Ρωσία και στο κόσμο, εμφανίστηκε μεγάλο ενδιαφέρον για παρόμοιες έρευνες. Σήμερα σε εκπαιδευτικά πεδία βρίσκονται δεκάδες πτερυγιόποδα. Οι επιστήμονες και οι εκπαιδευτές μελετούν την συμπεριφορά των ζωών, τη διάθεση τους και αναπτύσσουν προγράμματα ασκήσεων εκπαίδευσης για διάφορες εφαρμογές ακόμη και στρατιωτικές.

Παρόλα αυτά, επικρατεί η άποψη ότι τα θαλάσσια αυτά πλάσματα βασανίζονται και κακομεταχειρίζονται από τους ανθρώπους κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης τους. Είναι άραγε σωστή η εκμετάλλευσή τους για αυτούς τους σκοπούς ή πρέπει να αφεθούν ελευθέρα?

Βιβλιογραφία
www.facebook.com
www.onalert.gr
www.hellenicrevenge.blogspot.com
www.tvxs.gr
www.wwf.gr
Στρατιωτικές ιστορίες ,εκδόσεις:περισκόπιο


 

depi. ΤζοΤζο Ραφαέλλα Κ Meli.K Strs K.
Panos13 Peris K. Afroditi S. Elisavet Greg K.
Χρίστος Θ. Στρατής Δ. roufis Πάνος Τ. Piter Kon.
black_dog. Αγγελική π.
     Μάρτιος 2011 - 1ο τεύχος
     Μάρτιος 2012 - 2ο τεύχος