Η Χημεία στο Μεσαίωνα

 
Η Χημεία ή Αλχημεία, όπως αλλιώς ονομαζόταν η τέχνη του μεσαίωνα με την οποία προσπαθούσαν να βρούνε φάρμακα για όλες τις ασθένειες, ήταν ένα είδος το οποίο εξελίχθηκε ιδιαίτερα μέσα στους αιώνες. Η αλχημεία είναι παλιά, σχεδόν όσο και ο κόσμος. Πολλοί ονομαστοί αλχημιστές ήταν Άραβες. Αναπτύχθηκε και διαδόθηκε ως ένα σύστημα γνώσης πάνω στα φυσικά και στα χημικά φαινόμενα, ένα είδος προ- επιστήμης. Η εξάπλωσή της στην Ευρώπη βοηθήθηκε από την κατάκτηση της Ισπανίας από τους Άραβες. Η λέξη Αλχημεία έχει πιθανή καταγωγή από τους Άραβες, ενώ άλλοι θεωρούν ότι μπορεί να έχει προέλθει από τους Κινέζους ή ακόμα και από τον Αριστοτέλη. Η αλχημεία δεν ήταν πραγματική επιστήμη καθώς δεν εξηγούσε το γιατί και το πώς των φαινομένων, όπως γίνεται σήμερα με την χημεία. Όλα αυτά ο αλχημιστής τα απέδιδε στα κακά πνεύματα, γι αυτό και συνήθως προσπαθούσε να καλέσει το σατανά σε βοήθεια. Με λίγα λόγια η αλχημεία ήταν μαγεία και όχι επιστήμη.

Οι αλχημιστές προσπαθούσαν να βρούνε σκευάσματα τα οποία θα παρέτειναν τη φυσική φθορά του σώματος που συνεπάγεται και τον θάνατο. Αποσκοπούσαν σε προσωπική βελτίωση και δημιουργία υλικών με ασυνήθιστες ιδιότητες. Η πρακτική μέθοδος των αλχημιστών εξελίχθηκε στη βάση της σύγχρονης χημείας, καθώς δημιούργησαν τεχνικές ανάλυσης, ταυτοποίησης και διαχωρισμού ουσιών. Επίσης πολλά γυάλινα σκεύη που χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα στα χημικά εργαστήρια ήταν δημιουργήματα των αλχημιστών. Η σύγχρονη λέξη ¨χημεία¨ εδραιώνεται τον 17ο αιώνα με το έργο το Ρόμπερτ Μπόυλ, ο οποίος αναφέρεται συχνά και ως «πατέρας της χημείας».



Παρόλα αυτά οι αλχημιστές αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα, όπως διωγμούς, καθώς τα θεσμικά πρόσωπα της εποχής, απαγόρευαν την εξάσκηση της αλχημικής τέχνης. Όπως οι μάγοι έτσι και οι αλχημιστές οδηγούνταν στην πυρά και γι αυτό κρύβονταν.
Αποτυπώνονταν σε έργα ζωγραφικής ή κείμενα ως άνθρωποι αναξιόπιστοι, ψεύτες και μερικές φορές κλέφτες. Αποτέλεσμα όλων αυτών των διώξεων ήταν η δημιουργία συμβόλων αλλά και η κρυπτογράφηση λέξεων έτσι ώστε να μπορέσουν να προστατεύσουν το έργο τους αλλά και την ίδια τους τη ζωή.

Όλα τα παραπάνω γεγονότα συντέλεσαν στη δημιουργία της σύγχρονης χημείας η οποία βασίζεται περισσότερο σε αλήθειες και πραγματικά γεγονότα και με την πάροδο του χρόνου εξελίσσεται προς το καλύτερο.


σκίτσο: Greg K.   κείμενο φωτογραφία: :ginger

 

     Μάρτιος 2011 - 1ο τεύχος