Πλατσέδα

Η παρακάτω συνταγή είναι πολύ συνηθισμένη σε όλα τα χωριά της περιοχής. Περιέχει απλά υλικά που βρίσκονται σε κάθε σπίτι (λάδι, αλεύρι, ζάχαρη) και δίνει ένα πολύ γευστικό αποτέλεσμα.

 

Υλικά για το φύλλο
1 ποτήρι λάδι
2 ποτήρια νερό χλιαρό
μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
μισό φακελάκι μπέκιν
1kg αλεύρι

Σιρόπι:
3 ποτήρια ζάχαρη
2 ποτήρια νερό
3 κουταλιές της σούπας μέλι
ξίσμα λεμονιού από ένα λεμόνι
ένα ξυλάκι κανέλα
3-4 κομματάκια γαρύφαλο

Εκτέλεση
Προσθέτουμε όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να φτιαχτεί ζύμη, η οποία να μην κολλάει στα χέρια μας. Ζυμώνουμε τη ζύμη με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην “κουραστεί”. Στη συνέχεια αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30λεπτά. Αφού περάσουν τα 30 λεπτά ανοίγουμε το φύλλο πλατιές λωρίδες, οι οποίες θα χωράνε στο ταψί μας. Ζαρώνουμε το φύλο με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κύματα. Αφού γεμίσουμε το ταψί, προσθέτουμε λάδι τόσο, ώστε να σκεπάζει τη ζύμη. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα. Καθώς ψήνεται το γλυκό μας φτιάχνουμε το σιρόπι για να είναι ζεστό και έτοιμο μόλις ψηθεί το γλυκό μας. Αφού βγάλουμε το ταψί από τον φούρνο προσθέτουμε το ζεστό σιρόπι και αφήνουνε το γλυκό να το “πιεί”... Το γλυκό μας είναι έτοιμο! Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε ψιλοκομμένα καρύδια.

φωτογραφία - κείμενο:  Ελισάβετ

 

 

     Μάρτιος 2011 - 1ο τεύχος