Αντριλίκι = Άντρας (;)

Αντριλίκι: ένας ορισμός ο οποίος αντικατοπτρίζει ένα άτομο με δύναμη, κύρος, προσωπικότητα, διαφοροποιημένο από το αριθμητικό πλήθος, με φιλότιμο, ήθος, αξιοπρέπεια.

Παλαιότερα, ο συγκεκριμένος ορισμός είχε χρησιμοποιηθεί για να χαρακτηρίσει την προσωπικότητα ατόμου μόνο αρσενικού φύλου. Υπήρχε ο κοινωνικός διαφορισμός ανάμεσα στους άντρες και στις γυναίκες. Επικρατούσε η άποψη ότι οι άντρες ήταν άτομα με μυϊκή και πνευματική δύναμη, οξυδερκείς, με υπόσταση στην κοινωνία, ενώ αντίθετα για τις γυναίκες πίστευαν ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν σχεδόν σε τίποτα -με εξαίρεση φυσικά το νοικοκυριό του σπιτιού και την φροντίδα των παιδιών. Πίσω από αυτό το τείχος των τότε κοινωνικών κατεστημένων αναβλύζει ο υποδουλωμένος φόβος των ανδρών για την θριαμβευτική επικράτηση των γυναικών. Σ' αυτό το φόβο οφείλονταν οι εγκλεισμοί των γυναικών στα σπίτια και η πλήρης υποδούλωσή τους στο ανδρικό φύλο.

Περνώντας στο σήμερα η γυναίκα έχει αποκτήσει πλέον την ελευθερία που της άξιζε, την ανεξαρτησία της και το δικαίωμα της ελεύθερης
βούλησης. Αν και ο χαρακτηρισμός αντριλίκι (μπέσα) έχει αλλοιωθεί σήμερα, εξακολουθεί όμως να αποτελεί έναν άκρως ρατσιστικό ορισμό εναντίον των γυναικών. Παρόλα αυτά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ώστε να χαρακτηριστεί και μια σημερινή γυναίκα, καθώς εκείνη έχει επιβληθεί και πλέον έχει πλήρη συνείδηση του εαυτού της και της προσωπικής της δύναμης. Έχουμε βεβαιωθεί πια για το πόσο αξίζουν οι μεγάλοι τιτλούχοι της κοινωνίας, εκείνοι που έχουν αυτοχαρακτηριστεί ως άτομα με αντριλίκι. Ωστόσο, η νοοτροπία με την οποία σκέπτονται και ενεργούν πάρα πολλοί ακόμη και στις πιο εξελιγμένες κοινωνίες εξακολουθεί να θεωρείται οπισθοδρομική, θέλοντας τις γυναίκες υποχείρια της κοινωνίας. Αντίθετα, εκείνες αποδεικνύουν καθημερινά τις δυνατότητές τους, αλλά και τα δικαιώματά τους. Οπότε, και μια γυναίκα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα άτομο με αντριλίκι, με αξιοπρέπεια, με δύναμη. Κατά τη γνώμη μου, το ερώτημα πλέον του ορισμού έχει μετατεθεί από το αν απευθύνεται σε άντρες ή σε γυναίκες, σε κάτι σημαντικότερο.
Υπάρχουν πλέον άνθρωποι που μπορούν να χαρακτηριστούν ως άτομα με φιλότιμο και αξιοπρέπεια;


κείμενο-φωτογραφία: the big Bang

 

     Μάρτιος 2011 - 1ο τεύχος