Παραδοσιακές συνταγές

Η διατροφή είναι ένα κομμάτι του πολιτισμού που πάντα διαφέρει από ήπειρο σε ήπειρο, από χώρα σε χώρα, ακόμα και από πόλη σε πόλη!
Έτσι σκέφτηκα στην πρώτη έκδοση της σχολικής μας εφημερίδας, στη στήλη που λέγεται «Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ» να σας παρουσιάσω ορισμένες τοπικές παραδοσιακές συνταγές αφού πιστεύω ότι αν και το όνομα της συνταγής δεν αλλάζει από τόπο σε τόπο, η γεύση και τα μυστικά της συνταγής διαφοροποιούνται. Οι παρακάτω συνταγές είναι από διαφορετικά χωριά του Δήμου Πολιχνίτου και πολύ λαχταριστές… Απολαύστε  τις!

Ρυζόπιτα

Υλικά για το φύλλο
1 ποτήρι λάδι
2 ποτήρια νερό
Λίγο αλάτι
Αλεύρι όσο πάρει

Υλικά για τη γέμιση
4 κιλά γάλα
Μισό κιλό ρύζι
Μισό κιλό ζάχαρη
Λίγη βανίλια

Εκτέλεση
Βράζουμε τo ρύζι με λίγο νερό. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα και τα αφήνουμε να βράσουν. Προς το τέλος προσθέτουμε τη ζάχαρη με τη βανίλια. Ανοίγουμε 2 φύλλα. Στρώνουμε το ένα στο ταψί, ρίχνουμε το μίγμα και ξαναστρώνουμε το άλλο από πάνω. Ψήνουμε την πίτα σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει!

(Η πίτα αυτή είναι μια παραδοσιακή γεύση του αποκριάτικου τραπεζιού. Συνταγή της κυρίας Ευαγγελίας Ξυνού)

 

Φοινίκια

Υλικά
1 ποτήρι πετιμέζι
1 ποτήρι λάδι
Αλεύρι (όσο χρειαστεί)
Μυρωδικά*  όπως:
Μαντζουράνα
Γαρίφαλο
Κανέλα
και λίγη σόδα

*η δοσολογία των μυρωδικών εξαρτάται από τις προτιμήσεις της μαγείρισσας

Εκτέλεση
Χτυπάμε καλά το λάδι με το πετιμέζι, προσθέτουμε το αλεύρι τη σόδα και τα μυρωδικά μέχρι να γίνει  ένας παχύρρευστος χυλός όπως περίπου το σημερινό κέικ. Τον ρίχνουμε στο ταψί και τον ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 45΄. Τέλος κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια.

(Το γλυκό αυτό γινόταν κυρίως τα Χριστούγεννα  και μοιάζει λίγο με το σημερινό κέικ - Συνταγή της κυρίας Κατερίνας Αλβανού)

φωτογραφία - κείμενο: EVDO

 

 

συνεχίζεται